Det bjöds på dramatik när Hlinka Gretzky Cup skulle avgöras.

Under lördagen var det dags för säsongens första turnering skulle fullbordas i och med finalen mellan favoriten Kanada och värdnationen Tjeckien och det blev något av en rysare där avgörandet kom sent i matchen. Tjeckien, som tagit sig till final via seger mot Finland, fick en bra start på matchen och kunde ta ledningen genom Adam Titlbach efter ungefär åtta minuter spel. Kanada skapade en del bra lägen att kvittera men tjeckerna höll tätt perioden ut vilket satte dem i en fin sits inför fortsättningen av matchen.

Väl i början av andra perioden skulle Kanada få utdelning för sina chanser när Cayden Lindstrom kunde ordna kvitteringen med sitt andra mål i turneringen. Knappt halvvägs in i perioden fick Kanada spela med en man mer på isen och det skulle resultera i att lagets poängkung Berkly Catton kunde sätta den viktiga ledningspucken. Målet var forwardens åttonde i turneringen och blev ett fint bevis på varför 17-åringen rankas väldigt högt inför nästa sommars NHL-draft.

Ett sent avgörande

Trots underläget gav Tjeckien verkligen inte upp men man hade svårt att ta vara på sina chanser och med fem minuter kvar att spela ledde fortfarande Kanada. Då prickade Matej Kubiesa, som spenderade en del av den gångna säsongen i Malmös juniorlag, in den efterlängtade kvitteringen som åter väckte liv i matchen. Under de avslutande minuterna handlade det mest om att bara bevaka det oavgjorda resultatet och invända slutsignalen. Den här matchen fick istället avgöras med hjälp av förlängning eller kanske rentav straffar.

Även i förlängningen såg det stundtals ut som spelarna mest var ute efter att hålla tätt bakåt, men när en tjeckisk spelare tappade pucken kunde Malcolm Spence ta tillvara på läget och på ett fint sätt få in pucken bakom Jakub Milita i det tjeckiska målet. Segern var därmed säkrad för Kanada som lyckas försvara titeln från förra året då man besegrade Småkronorna i finalen.

I bronsmatchen fick USA en drömstart mot Finland, redan efter nio minuters spel ledde man med 3-0 och tillslut skrevs segersiffrorna till stabila 5-2.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.