USA åker till VM med siktet inställt på revansch. 

Vilket land är egentligen bäst när det kommer till ishockey på damsidan – Kanada eller USA? Kanada inledde VM-historien med att vinna åtta raka guld (1990-04) men sedan dess har USA kommit allt närmare och 2015-19 vann man fyra raka guld. De två senaste upplagorna har det dock blivit kanadensisk seger vilket gör att USA åker till VM med siktet inställt på revansch, och man gör det med ett på pappret väldigt starkt lag.

Tidernas främsta leder jakten på guld

De senaste tio åren har USA utmanat Kanada på allvar och det är till stor del tack vare en spelare – Hilary Knight. Den rutinerade forwarden har varit med och vunnit hela åtta VM-guld sedan debuten 2007 och årets turnering blir hennes trettonde världsmästerskap. 2018 var Knight med och vann OS-guld och så sent som förra hösten stod hon för sex mål på sju matcher när USA tog sig till en ny VM-final, så det är inget snack om att hon fortfarande håller en väldigt hög klass. Sett till statistiken är 33-åringen från Sun Valley tidernas främsta spelare i VM, hennes 89 poäng är tre fler än den kanadensiska fixstjärnan Hayley Wickenheiser och Knight har dessutom gjort överlägset flest mål – 53 stycken fördelat på 66 matcher. Ska USA kunna putta ned Kanada från tronen gäller det att Knight står för en ny fin turnering.

TRE ANDRA INTRESSANTA SPELARE I USA:S VM-TRUPP

  1. Amanda Kessel. Lillasyster till NHL-stjärnan Phil men har gjort sig ett namn på egen hand tack vare flertalet fina mästerskap. Har ett OS-guld på meritlistan och dessutom tre VM-guld. Stod för hela sjutton poäng i VM förra året och är utan tvekan en av USA:s nyckelspelare även den här gången.
  2. Alex Carpenter. Meriterad forward som bland annat vunnit hela fem VM-guld, bland annat 2019 då hon stod för nio poäng. Har varit en viktig spelare för USA i många år och var fullständigt briljant under sina fyra år i collegeligan (2011-16). Har dessutom varit utlandsproffs i Kina och har även lyckats med bedriften att ta tre medaljer i U18-VM.
  3. Taylor Heise. Här har vi den spelaren som motståndarna kommer behöva lägga mest fokus på, för Heise är utan tvekan en lirare av högsta klass. Vann VM:s poängliga förra hösten vilket var extra imponerande med tanke på att det var hennes debut med landslaget. Kommer från en stark säsong i collegeligan där hon noterades för 65 poäng på 38 matcher. På god väg att bli världens bästa spelare.

Talanger i ett överflöd

USA Åker till VM med en minst sagt meriterad trupp men man gör det även med ett flertal talanger som är redo för att visa upp sig på den största av scener. På backsidan finns tre spelare som är födda på 2000-talet där Haley Winn med sina 19 år är yngst, men hon har redan hunnit imponera i collegeligan där hon gjort två väldigt fina säsonger. Man hoppas även väldigt mycket på Caroline Harvey som gjorde VM-debut redan för två år sedan och som även var med i både OS och VM förra året. På backsidan hittar vi även Rory Guilday som gjorde fyra poäng i VM förra hösten men som kommer från en säsong där det bara blev femton matcher i collegeligan.

Även på forwardssidan finns det spelare som får USA att gå mot en ljus framtid, Lacey Eden är bara tjugo år men gör sitt tredje VM och kommer från en väldigt fin säsong där det blev 40 poäng på lika många matcher i Wisconsins collegelag. Man har även höga förväntningar på Abbey Murphy som var med i OS förra vintern och som gjort 29 mål i collegeligan den här säsongen. Hon har dessutom spelet hem två guld i U18-VM så det är inget snack om att 20-åringen är talangfull. Det finns även talang på målvaktssidan i form av Abbey Levy som varit fullständigt briljant i collegeligan den här säsongen, men som inte kan vara säker på att få speltid i VM.

HÄR ÄR USA:S VM-TRUPP

Målvakter

Aerin Frankel – Team Adidas
Nicole Hensley – Team Sonnet
Abbey Levy – Boston College

Backar

Lee Steckklein – Team Harvey’s
Megan Keller – Team Scotiabank
Cayla Barnes – Boston College
Savannah Harmon – Team Harvey’s
Rory Guilday – Cornell University
Haley Winn – Clarkson University
Nicole LaMantia – University of Wisconsin
Caroline Harvey – University of Wisconsin

Forwards

Amanda Kessel – Team Adidas
Alex Carpenter – Team Scotiabank
Hilary Knight – Team Sonnet
Taylor Heise – University of Minnesota
Hayley Scamurra – Team Harvey’s
Abby Roque – Team Sonnet
Kelly Pannek – Team Scotiabank
Lacey Eden – University of Wisconsin
Gabrielle Hughes – University of Minnesota-Duluth
Hannah Bilka – Boston College
Britta Curl – University of Wisconsin
Tessa Janecke – Penn State University
Abbey Murphy – University of Minnesota
Becca Gilmore – Boston Pride

HÄR ÄR USA:S SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

5 april
USA – Japan (21:00)

7 april
Schweiz – USA (17:00)

9 april
USA – Tjeckien (21:00)

11 april
Kanada – USA (01:00)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här