U18-VM är igång och det blev en riktig drömstart för det svenska laget.

Många mästerskap har ställts in den här säsongen men U18-VM kan spelas som planerat och under måndagskvällen var det dags för de första matcherna. För svensk del stod Belarus för motståndet i premiären och det blev en riktigt bra start, redan efter knappt fem minuters spel tog man ledningen genom Isak Rosén och tidigt i andra perioden satte Fabian Lysell 0-2. Ett mål som skulle visa sig bli avgörande för matchen.

Belarus skapade lite spänning genom att reducera till 1-2 men närmare än så skulle man inte komma, i slutet av perioden utökades den svenska ledningen genom Arvid Eljas och en bit in i tredje perioden kunde Ludwig Persson sätta 1-4. Med mindre än en minut kvar av matchen kunde Victor Sjöholm spika slutresultatet till 1-5 och småkronorna får därmed med sig en stabil seger från premiären.

Förutom en bra offensiv var ett stabilt spel i egen zon en stor del i segern, inte minst tack vare målvakten Carl Lindbom som stod för 29 räddningar.
– Jag tycker att vi kom ut på ett bra sätt och spelade sextio bra minuter. Vi stängde ned dem bra på insidan, det var en bra match att få under bältet inför morgondagens match, sa målvakten till IIHF.com efter slutsignalen.

Belarus – Sverige: 1-5 (0-1,1-2,0-2)
0-1, Isak Rosén (Anton Olsson, Mattias Hävelid)
0-2, Fabian Lysell
1-2, Danila Klimovich (Yegor Sidorov, Dmitri Kuzmin)
1-3, Arvid Eljas (Albert Sjöberg, Gabriel Kangas)
1-4, Ludwig Persson (Mattias Hävelid)
1-5, Victor Sjöholm (Ludwig Persson, Noah Hasa)
Skott: 30-44
Utvisningsminuter: 14-8

Samtidigt som Sverige mötte Belarus gjorde Tjeckien och Tyskland upp om poäng och där hade Tjeckien det mesta under kontroll. En bit in i tredje perioden satte Martin Rysavy 3-0 och då hjälpte det föga att Tysklands Yannick Proske stod för en sen reducering. Noterbart från matchen är att Tjeckien vann skotten med hela 40-19 samt att båda lagen drog på sig en hel del utvisning, tolv vardera för att vara exakt.