Det bli en målrik bronsmatch i U18-VM. 

Besvikelsen var stor efter att Sverige förlorat mot Kanada och därmed missat finalen, men det verkar även ha varit tändvätska inför nattens bronsmatch mot rivalen Finland. Efter fem minuters spel kunde Isak Rosén ge Småkronorna ledningen och med mindre än en minut kvar av första perioden utökades densamma genom Simon Robertsson, assisterad av Fabian Lysell som lämnar U18-VM efter att ha gjort nio poäng på sju matcher.

Finland skapade en hel del bra lägen under hela matchen, men en tät svensk defensiv gjorde att grannen i öst aldrig riktigt chans att skapa spänning. Speciellt inte eftersom de svenska spelarna tog vara på sina lägen, i andra perioden fick laget in ytterligare två mål och där säkrades bronsmedaljen. I tredje perioden tappade Finland allt hopp och siffrorna rann iväg, när slutsignalen ljöd stod det hela 8-0 på resultattavlan. Glädjen var stor hos de svenska spelarna som därmed får lämna Nordamerika med medaljer kring halsen.

– Vi har haft många kamper mot Finland genom åren, skillnaden mellan lagen är inte åtta mål, men idag var de det. Jag tycker vi kom ut med energi och tog vara på våra chanser, vilket dem inte gjorde, ljöd förbundskaptenen Anders Eriksens analys till IIHF.com efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Finland – Sverige: 0-8 (0-2,0-2,0-4)
0-1, Isak Rosén (Strömgren, Moberg)
0-2, Simon Robertsson (Lysell)
0-3, Simon Edvinsson
0-4, Albert Sjöberg (Persson)
0-5, Oliver Moberg (Strömgren, Olsson)
0-6, Noah Hasa
0-7, Noah Östlund (Eljas, Kangas)
0-8, Isak Rosén
Skott: 35-36
Utvisningsminuter: 6-8

Samtidigt som Småkronorna rundade av kvällen med att fira sitt brons utspelades ett riktigt drama i Comerica center när Kanada och Ryssland gjorde upp om guldet. VM-finalen inleddes med två mål vardera i den första perioden och det var egentligen spännande hela vägen till slutsignalen, det var först med mindre än en minut kvar som Kanada kunde säkra segern när Shane Wright spikade slutresultatet till 5-3 i tom bur. Guldet är Kanadas första sedan 2013, den gången var det mycket tack vare en viss Connor McDavid som stod för åtta mål och den här gången kan det mycket väl ha varit Connor Bedard som blir den spelaren som kommer nå längst i sin karriär. 15-åringen var något av en joker inför mästerskapet men har gjort stor succé, i semifinalen mot Sverige stod han för tre mål och totalt blev det fjorton poäng (lika många som McDavid) på sju spelade matcher. Det är minst sagt imponerande siffror.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.