Idag väntar Sveriges tuffaste utmaning hittills i U18-VM. 

Årets upplaga av U18-VM har fått en väldigt bra start ut svensk synvinkel, i premiären besegrades Schweiz utan några större problem och i en målrik match mot Slovakien blev det svensk seger med 6-3 efter en stark avslutning där man gjorde tre mål i den tredje perioden.

Idag är det dags för Sveriges tredje gruppspelsmatch och nu får man bekänna färg, motståndaren är nämligen USA – laget man mötte i semifinal förra året. De svenska spelarna kan gå in i matchen med ett gott självförtroende eftersom man vann den kampen och man kommer dessutom till dagens utmaning med fina formbesked. I de inledande matcherna har ett flertal spelare visat prov på offensiv briljant, inte minst Hilda Svensson (bilden) som gjort fyra mål och därmed ligger delad trea i skytteligan.

Bland de övriga spelarna som imponerat finns Mira Hallin som gjort tre mål, samt backen Jenna Raunio som visat att hon är tillbaka på allvar efter hjärnskakningen hon ådrog sig vid förra årets mästerskap. Inför dagens match har två av lagets målvakter fått chansen att visa upp sig och en hel del talar för att det blir Maja Helge, som stod i premiären, som får förtroendet mot USA.

Motståndarkollen

Förra årets förlust i semifinalen mot Sverige var en stor besvikelse för det amerikanska laget som har siktet inställt på revansch och hittills har gruppspelet varit väldigt lyckat. I premiären besegrade man Slovakien med 7-1 och i mötet mot Schweiz blev det också seger, den gången med hela 8-1 efter att åtta olika spelare gjort varsitt mål.

USA har rest till Zug med ett starkt lag på pappret där flertalet spelare var med redan förra året och precis som den gången är Maggie Scannell en nyckelpjäs. Då stod forwarden bland annat för fyra mål och på de inledande matcherna har 17-åringen noterats för två mål och totalt fem poäng, så hon tycks vara i minst lika bra form som sist.

I övrigt är det värt att lyfta fram forwarden Josie St Martin som gör sitt tredje U18-VM och som av många spås bli en framtida stjärna. 17-åringen snittar två poäng per match hittills i gruppspelet och är en av lagets assisterande lagkaptener. Dessutom kan det vara värt att poängtera att målvakten Layla Hemp varit väldigt bra i de inledande matcherna och hon kan få en nyckelroll i dagens match.

Matchen börjar 12:00 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.