Ikväll har Damkronorna chansen att ta sin tredje raka seger i VM. 

Efter segern mot Danmark i premiären och den dramatiska matchen mot Tyskland, där det krävdes straffar för att säkra segern, är det ikväll dags för Damkronorna att spela sin tredje match i VM. Den här gången står ett nederlagstippat Ungern för motståndet i ett möte där allt annat än en svensk seger skulle ses som ett misslyckande. Insatsen mot Tyskland var stundtals riktigt bra men laget fick en hel del kritik efter att ha tappat 3-0 till 3-3. Trots det verkar förbundskaptenen Ulf Lundberg relativt nöjd med insatsen.

– Det starka är att vi jobbar oss upp till en 3-0-ledning. Jag tycker vi har stora delar av matchen. Man kan se det på ena sättet, att det är jäkligt tufft att släppa in de där målen. Just nu väljer jag att se hur starkt det är att ändå hitta ett sätt att vinna. Det tar vi med oss, och det är riktigt starkt av laget, säger Lundberg till SVT.

Under inledningen av turneringen finns det några spelare som utmärkt sig lite extra, inte minst Hanna Olsson som redan hunnit göra fyra stycken mål. I matchen mot Tyskland klev även Mira Jungåker fram, den lovande backen stod för en fin insats där målet i straffläggningen blev kronan på verket. I övrigt kan vi notera att backarna Maja Nylén Persson och Anna Kjellbin gjort två poäng vardera samt att Oliva Carlsson noterats för dubbla framspelningspoäng. Målvakten Emma Söderberg har spelat båda de inledande matcherna men ikväll finns chansen att ge antingen Ellen Jonsson eller Ida Boman chansen.

Motståndarkollen

Ungern gick in i turneringen som ett av de lägst rankade lagen vilket gjorde premiären mot Tyskland extra viktig. Därför var det förmodligen extra skönt att man lyckades vinna den matchen efter att ha vänt 0-2 till seger med 4-2. Man föll dock sedan med hela 1-7 mot Tjeckien och igår fick man även se sig besegrat av Danmark i en målsnål tillställning som slutade 0-1 där det avgörande målet kom först i tredje perioden.

En seger på tre matcher är ett helt okej facit med tanke på förväntningarna och gårdagens insats får ses som ett steg i rätt riktning som lovar gott inför dagens utmaning. Det är dock ingen hemlighet att Sverige ses som stor förhandsfavorit och allt annat än en ny förlust för Ungern skulle vara en stor överraskning.

STATISTIK INFÖR MATCHEN

Gjorda mål
Sverige – 9
Ungern – 5

Insläppta mål
Sverige – 5
Ungern – 10

Powerplay
Sverige – 30.0%
Ungern – 13.33%

Boxplay
Sverige – 70.00%
Ungern – 84.62%

Kvällens match börjar 19:30 och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.