Sverige stod för en stabil insats i VM-premiären.

Väntan har varit lång men under lördagens förmiddag var det äntligen dags för Tre Kronor att kliva in i ishockey-VM 2022. Ett nedsnackat Österrike stod för motståndet i premiären men det skulle visa sig bli en långt ifrån enkel uppgift för de svenska spelarna, detta trots att man fick en riktig drömstart med ett tidigt ledningsmål genom Joel Kellman.

Seger – trots slarv

Just Joel Kellman inledde matchen på ett övertygande sätt och skulle även ha ett finger med i spelet när Sverige utökade ledningen genom Max Friberg med ungefär tre minuter kvar av den första perioden. Där och då kändes ledningen relativt trygg men innan perioden var över skulle Österrike få till en sen reducering genom Peter Schneider.

Resterande del av matchen tillhörde i hög grad Tre Kronor men man lyckades inte riktigt ta vara på sina chanser samtidigt som Österrike försvarade sig på ett bra sätt. Halvvägs in i andra perioden skulle Sverige dock få utdelning när Joakim Nordström utökade ledningen till 3-1 vilket även blev slutresultatet. Efter slutsignalen var de svenska spelarna imponerade av dagens premiärmotståndare.

De är ett bra lag. De jobbar hårt, de kan åka skridskor och de har några bra spelare. Vi visste att det skulle bli en tuff match, sa lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson till IIHF.com

Noterbart var att Tre Kronor inledde VM genom att vara relativt effektiva i offensiven, men att man även drog på sig en hel del utvisningar på grund av slarv. Bara i andra perioden fick Österrike inte mindre än fyra tillfällen att spela med en man mer på isen och den detaljen behöver Sverige förbättra om det ska bli ett lyckat mästerskap.

Sverige – Österrike: 3-1 (2-1,1-0,0-0)
1-0, Joel Kellman (Bengtsson, Klingberg)
2-0, Max Friberg (Kellman)
2-1, Peter Schneider (Heinrich)
3-1, Joakim Nordström (Bromé, Gustafsson)
Skott: 29-20
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 6993 (Tampere Deck Arena)

Nästa match för svensk del spelas imorgon kväll när Tjeckien står för motståndet. För Österrike väntar ett på förhand tufft möte mot USA, även den matchen spelas imorgon.