Det händer en hel del intressant saker under den inledande dagen på U18-VM.

Under gårdagen var det äntligen dags för damernas U18-VM i Östersund att ha sin premiär där det direkt bjöds på flera intressanta matcher. För svensk del stod USA för motståndet och det skulle visa sig bli en tuff utmaning, hoppet tändes när Linnea Natt och Dag reducerade i tredje perioden men USA vann tillslut med komfortabla 6-3. Mer om den matchen finns att läsa HÄR.

Mästarens formbesked

Några timmar efter att USA visat att man blir att räkna med i VM var det dags för Kanada att kliva in i turneringen. Det hockeyälskande landet är en maktfaktor även på damsidan och klev in i mästerskapet som regerande mästare och stor förhandsfavorit. I sin premiärmatch var det dock tänkt att man dock få bra motstånd av Finland, som vann brons vid förra sommarens U18-VM och som har siktet inställt på medalj även den här gången.

Finland har tagit sig till Jämtland med ett intressant lag på pappret men i premiären hade man inte mycket att säga till om, Kanada kunde nämligen ta ledningen redan efter ett par minuters spel genom Caitlin Kraemer och sedan rullade det bara på. Halvvägs in i första perioden utökade Kraemer till 2-0 och i andra skulle Kanada göra ytterligare tre mål. Hoppet om en finsk skräll försvann relativt fort och i den tredje perioden skulle Kanada fortsätta sin dominant, med fem minuter kvar att spela kunde Eloise Caron spika slutresultatet till 8-0 och krossen var därmed ett faktum. Ett finare formbesked kunde den regerande mästaren knappast få.

För finsk del blev det en riktigt tung premiär, man fick inte göra något mål och mäktade bara med nio skott på hela matchen. Återstår att de om det går bättre i eftermiddagens möte mot USA. För Kanada väntar Sverige och den matchen spelas klockan 20:00.

Oväntat tufft motstånd för outsidern

Sverige kliver in i VM som en möjlig medaljkandidat men det finns fler lag som också är med och lurar i vassen. Det gäller inte minst Tjeckien, som tagit stora steg framåt på damsidan de senaste åren och som har ett väldigt talangfullt lag i årets turnering. Bland spelarna i truppen finns spets i form av Adela Sapovalivova som spås en lysande framtid och de flesta var överens om att Tjeckien var favorit inför gårdagens premiär mot Schweiz.

Det skulle dock visa sig bli en rejäl utmaning för tjeckiskorna, redan efter knappt sex minuters spel tog Schweiz ledningen och drygt en minut senare utökade Elena Gabrerell till 2-0. En sämre start kunde Tjeckien knappast få. Resterande del av första och hela andra perioden blev en jakt på att försöka ta sig in i matchen men Schweiz försvarade sig på ett väldigt bra sätt och det skulle dröja till fyra minuter in i tredje perioden innan Beata Narovcova kunde få in den efterlängtade reduceringen.

Att göra ett mål mot ett lag som Schweiz var dock inget som Tjeckien skulle nöja sig med utan man fortsatte att spela offensivt och skulle även få in en kvittering innan Zikmunda Mazankova kunde säkra segern med sitt 2-3 mål när det återstod lite drygt en minut av matchen. Tjeckien blev därmed pressat men lyckades tillslut vinna sin premiär även om man nog önskat ett bättre resultat, men Schweiz kämpade på bra och Talina Benderer storspelade i målet.

Vi kan även notera att Slovakien inledde U18-VM med att besegra Japan i en match där försvarsspelet inte direkt var av högsta prioritet. Japan hängde med hyfsat bra under första halvan av matchen men Slovakien var både tyngre och bättre vilket skulle visa sig på resultattavlan, man vann tillslut med 6-3 och det var mycket tack vare Zuzana Dobiasova som slog till med att göra turneringens första hattrick.