Damkronornas dröm om en medalj i VM lever vidare. 

Med tre omgångar spelade i gruppspelet stod Damkronorna inför en minst sagt viktig match där Frankrike stod för motståndet. På förhand kunde resultatet i matchen göra att man tog sig vidare till kvartsfinal, men med lite otur kunde det även göra att Damkronorna degraderades till B-VM.

Hanna Olssons formbesked

Om det var en något oviss känsla inför nedsläpp kändes det förmodligen betydligt bättre redan efter några minuters spel när Hanna Olsson kunde ge Sverige en tidig ledning. Damkronorna fick därmed en bra start på matchen och det syntes tidigt att det här skulle bli en kväll där de svenska spelarna skulle få mycket tid i offensiv zon. Frankrike fick ställa in sig på att fokusera på sitt defensiva spel och man hade stundtals stora bekymmer, inte minst i boxplay och det var i den spelformen som Sofie Lundin kunde utöka ledningen efter knappt halva första perioden.

Efter en inledning på turneringen där marginalerna inte varit på Hanna Olssons sida skulle det här bli en match där saker och ting föll på plats, forwarden skulle hinna göra 3-0 innan perioden var över och en bit in andra perioden skulle hon utöka ledningen ytterligare med sitt tredje mål för kvällen.

Klasskillnad

Den andra perioden präglades till stor del av utvisningar från båda lagen och det var något som Damkronorna gynnades mest av, Frankrike hade förtvivlat svårt att ta vara på sina chanser medan de svenska spelarna lyckades betydligt bättre. Halvvägs in i perioden kunde Lina Ljungblom sätta 5-0 med sitt femte mål i turneringen och några minuter senare var Hanna Olsson framme och kunde utöka sin målskörd ytterligare. Under den här delen av matchen blev det tydligt att Damkronorna är på en högre spelmässig nivå och efter Ljungbloms andra mål för kvällen valde den franske förbundskaptenen att byta målvakt.

Den svenska insatsen var stabil och stundtals väldigt bra men precis som tidigare under gruppspelet drog man på sig alldeles för många utvisningar och tillslut skulle Frankrike ta vara på det. I tredje perioden skulle man reducera två gånger, först precis efter ett powerplay och sedan kunde Lore Baudrit göra 8-2 när Nathalie Lidman satt i utvisningsbåset. Överlag är den tredje perioden Sveriges sämsta i matchen men man vinner ändå med stora stora siffror och helt rättvist

MATCHFAKTA
Sverige – Frankrike: 8-2 (3-0,4-0,1-2)
1-0 Hanna Olsson (Ljungblom, Holmgren)
2-0 Sofie Lundin (Olsson, Nylén Persson)
3-0 Hanna Olsson (Ljungblom)
4-0 Hanna Olsson (Svensson, Nylén Persson)
5-0 Lina Ljungblom (Olsson)
6-0 Hanna Olsson (Ljungblom, Jungåker)
7-0 Lina Ljungblom (Svensson, Olsson)
8-0 Hilda Svensson (Olsson, Lundin)
8-1 Jade Barbirati (Le Scodan, Desvignes)
8-2 Lore Baudrit (Duvin, Rozier)
Skott: 46-24 (10-8,17-8,19-8)
Utvisningsminuter: 10-14
Publik: 702 (CAA Centre, Brampton)

Sveriges laguppställning

Målvakt
Emma Söderberg
Förstafemma
Maja Nylén Persson – Mira Jungåker
Hilda Svensson – Hanna Olsson – Lina Ljungblom
Andrafemma
Anna Kjellbin – Annie Silén
Hanna Thuvik – Sara Hjalmarsson – Lisa Johansson
Tredjefemma
Linnea Andersson – Josefine Holmgren
Josefin Bouveng – Lova Blom – Sofie Lundin
Fjärdekedja
Fanny Rask – Ebba Hedqvist – Olivia Carlsson
Sjundeback
Nathalie Lidman

 

Frankrikes laguppställning 

Målvakt
Caroline Lambert
Förstafemma
Marie Pierre Pelissou – Lucie Cuarto
Lore Baudrit – Estelle Duvin – Clara Rozier
Andrafemma
Mia Väänänen – Athena Locatelli
Manon le Scodan – Jade Barbirati – Chloe Aurard
Tredjefemma
Louanne Mermier – Sophie Leclerc
Margot Desvignes – Betty Jouanny – Lisa Cedelle
Fjärde backpar
Lea Berger – Perrine Lavorel
Extraforwards
Anae Simon – Emma Nonnemacher

Tufft motstånd i kvartsfinalen

Segern mot Frankrike gör att Sverige går vidare till kvartsfinal och där väntar ett minst sagt tufft motstånd – Kanada. Detta efter att man slutar trea i Grupp B samtidigt som Kanada vann Grupp A. Det som gör att Kanada vann sin grupp var segern i prestigemötet mot USA där det tillslut krävdes straffar för att få fram en vinnare.

MER OM VM: Händelser från helgens matcher 

Kvartsfinalen mot Kanada spelas på torsdag kväll och kan ses på SVT play. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här