Snart är det dags för en av sommarens stora höjdpunkter. 

Hemma i Europa pågår fotbollsfesten för fullt men trots att hockeysäsongen är över på de flesta platserna i världen är det snart dags för en av årets riktiga godbitar för alla som älskar sporten. I slutet av veckan äger den årliga NHL-draften rum och den här gången står nöjesstaden Las Vegas som värd för hela evenemanget.

Tidigare under sommaren har man haft chansen att testa många av talangerna för att se hur deras fysiska status är, men det är även en hel del av spelarna som man endast sett på video eller kanske i några fåtal matcher under den gångna säsongen. Rent traditionellt brukar kanadensiska spelare väljas först och så kan det mycket väl bli även den här gången, men det finns även intressanta namn från andra länder – inte minst USA – och idag tar vi därför en titt på fem av landets största talanger.

Fem amerikanska talanger att hålla koll på i NHL-draften

Cole Hutson (back)

Vi börjar med en spelare som har en hel del att leva upp till tack vare – eller kanske på grund – av sitt efternamn. Storebror Lane har gjort succé i collegeligan och fick göra sin debut i Montréal den gångna säsongen och nu förväntar sig många att även Cole ska gå samma väg. 17-åringen kommer från en väldigt bra säsong där han bland annat stod för hela 13 poäng när USA tog silver i U18-VM, i turneringen där Hutson dessutom blev utsedd till den bästa backen. Har en hög potential och kan mycket väl väljas i förstarundan.

Trevor Connelly (forward)

Här kommer ytterligare en spelare från det amerikanska silverlaget, Connelly stod bland annat för fyra mål i U18-VM och har utan tvekan sina styrkor i offensiven. Hemma i USHL noterades forwarden för imponerande 78 poäng på 51 spelade matcher och nu tror många att 18-åringen kommer väljas tidigt i draften, kanske rentav bland de tjugo första. Kan både göra mål och spela fram sina lagkamrater på ett bra sätt vilket gör honom till en allround och attraktiv spelare att ha i sitt lag. Har redan beslutat sig för att spela i collegeligan nästa säsong.

Zeev Buium (back)

Offensiva backar är alltid något som scouterna faller för och Buium är ett av de hetaste alternativen i årets draft. 18-åringen producerade bra i U18-VM redan förra året och kommer senast från en väldigt stark säsong i collegeligan där han noterades för fina 50 poäng på 42 matcher. Har vunnit guld i både U18- och JVM vilket ger honom två extra guldstjärnor i kanten inför draften. Klubbar som Calgary Flames och Seattle Kraken ryktas vara väldigt intresserade av amerikanen som mycket väl kan bli vald bland de tio första i draften.

Teddy Stiga (forward)

Konkurrensen är hård i årets draft men Stiga har chans att väljas tidigt, även om han på förhand inte ses som någon av de allra hetaste namnen. 18-åringen saknar visserligen storleken som vissa lag eftersöker men han väger upp det med ett fint spelsinne, vilket inte minst syntes i U18-VM där han stod för sex mål och elva poäng. Har även producerat väldigt bra på klubblagsnivå och har ett fint målsinne som gjort scouterna intresserade. Kommer förmodligen inte väljas bland de tio främsta men sedan bör det inte dröja alltför länge innan någon klubb ser sin chans att göra ett riktigt kap.

Cole Eiserman (forward)

Vi avslutar med den spelaren som de flesta tror blir vald först av de amerikanska talangerna i årets draft. Eiserman är bara sjutton år gammal men har redan varit med och visat upp sig på en hög nivå, med imponerande 18 mål på fjorton matcher i U18-VM har forwarden visat sin potential och nu går han in i draften som en av de hetaste spelarna. Har ett väldigt fint målsinne och det borde finnas många lag som är intresserade av att välja honom tidigt i draften. Noterbart är att Utah, som kliver in i ligan, väljer som nummer sex och vad vore väl bättre än att som ny amerikansk klubb välja årets hetaste amerikanska talang?

AMERIKANERNA SOM VALTS FÖRST I DRAFTEN

Brian Lawton (1983 – Minnesota North Stars) 483 matcher/266 poäng
Mike Modano (1988 – Minnesota North Stars) 1499 matcher/1374 poäng
Bryan Berard (1995 – Ottawa Senators) 619 matcher/323 poäng
Rick DiPietro (2000 – New York Islanders) 318 matcher/90.2%
Erik Johnson (2006 – St Louis Blues) 987 matcher/343 poäng
Patrick Kane (2007 – Chicago Blackhawks) 1230 matcher/1284 poäng
Auston Matthews (2016 – Toronto Maple Leafs) 562 matcher/649 poäng
Jack Hughes (2019 – New Jersey Devils) 306 matcher/281 poäng

MER INFÖR DRAFTEN: Fem finska talanger att hålla koll på 
Fem norska talanger att hålla koll på
Fem tjeckiska talanger att hålla koll på 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.