Idag bjuds det på ett fullspäckat schema i Ishockey-VM. 

Efter en tid med många matcher är det under tisdagen dags för slutspelet i Ishockey-VM att fullbordas och för en hel del lag finns det väldigt mycket att spela om. Tre Kronor har redan säkrat sin förstaplats i Grupp B men det är fortfarande oklart vilket lag man kommer få möta i kvartsfinalspelet som inleds om ett par dagar.

Inför dagens matcher i Ishockey-VM

Frankrike – Tyskland (12:20)

Vi börjar med en match mellan två stora nationer som kanske inte främst är förknippade med ishockey men som i sina bästa stunder kan bjuda på ett fint spel. Så sent som igår bjöd Frankrike upp till kamp i matchen mot ett ineffektivt Tre Kronor och alla som följt tysk landslagshockey vet att de har tagit stora steg framåt under de senaste åren. För fransk del handlar dagens match mest om att avsluta turneringen på ett bra sätt, det är redan klart att man spelar kvar i A-VM nästa år eftersom Polen ligger sist och har spelat alla sina matcher.

För Tyskland ser det ut att bli kvartsfinal eftersom man ligger trea med tre poäng till godo på femman Lettland, man har dessutom en bra mycket bättre målskillnad vilket gör att man kan gå in i dagens match utan någon större press.

Österrike – Storbritannien (12:20)

Här har vi en av dagens mest intressanta matcher där båda lagen har saker att spela om. Visst, det står redan klart att Storbritannien åker ur A-VM men man vill säkerligen plocka sina första poäng i turneringen och i dagens match borde man ha en rimlig chans att lyckas med det. Samtidigt har Österrike väldigt mycket att spela om, man har lyckats samla ihop sju poäng vilket gör att man med lite tur på vägen kan ta sig vidare till kvartsfinal men då krävs det seger med stor marginal samtidigt som Finland förlorar vid full tid mot Schweiz. Något som kan hända, även om det just nu ser ut som Finland har ena skridskon i kvartsfinal.

Kanada – Tjeckien (16:20)

Här har vi dagens tungviktsmöte mellan två lag som redan är klara för kvartsfinal och det här kan bli en bra chans att testa hur bra man egentligen är inför det som väntar. Noterbart är att det även blir Kanadas andra raka gruppfinal eftersom man vann mot Schweiz häromdagen. Nu är det den nya tvåan Tjeckien som står för motståndet och på pappret är det här en match där Kanada är knapp favorit men där tjeckerna börjat väcka sin dröm om ett VM-guld på hemmaplan till liv i och med att stjärnan David Pastrnak tackat ja till att avsluta säsongen med landslaget och det ser ut som han kan vara med i eftermiddagens match.

Lettland – USA (16:20)

Samtidigt som Tjeckien ska försöka slipa på formen inför slutspelet ska Lettland göra allt i sin makt för att ta sig vidare till kvartsfinal men nu står man inför en minst sagt tuff utmaning. I den avslutande gruppspelsmatchen väntar ett USA som vaknat till liv efter en motig start på turneringen och nu krävs det att Lettland vinner med stor marginal samtidigt som Slovakien ska förlora med många mål i sin match mot Sverige. För USA:s del blir matchen viktig eftersom den avgör om man slutar tvåa, trea eller fyra i Grupp B – något som spelar roll för vilka man får möta i kvartsfinal. Skulle det bli förlust i dagens match finns faktiskt en liten risk att rivalen Kanada står på tur.

Finland – Schweiz (20:20)

Precis som i USA:s match står mycket på spel i den här kampen mellan två landslag som gärna vill vara med och spela om medaljerna, men för Finland handlar det mest om att först och främst ta sig vidare till kvartsfinal. Just nu ligger laget fyra men man har inte på något sätt säkrat sin slutspelsplats, Österrike har fortfarande chansen att ta sig förbi även om det mesta talar för att Finland tar sig vidare vilket skulle innebära ett rivalmöte mot Tre Kronor.

Schweiz har stundtals imponerat i gruppspelet och ligger inför kvällens match på en tredjeplats men med lite tur på vägen kan man faktiskt kliva upp både en och två placeringar, beroende på hur det går mellan Kanada och Tjeckien.

Sverige – Slovakien (20:20)

I den andra av kvällens matcher är det dags för Tre Kronor att avsluta ett på många sätt lyckat gruppspel där man redan säkrat en slutspelsplats men även förstaplatsen i Grupp B. Nu gäller det bara att runda av gruppspelet på ett sätt så att man tar sin sjunde raka seger vilket vore en fin bedrift och ett bra formbesked inför slutspelet som väntar runt hörnet. Det finns dock fortfarande utvecklingspotential i powerplayspelet och kvällens match kan bli ett lämpligt tillfälle att slipa på detaljerna i spelformen.

Slovakien har ena skridskon i kvartsfinal men man kan inte vara helt bekväma i situationen eftersom Lettland fortfarande har en teoretisk chans att kliva förbi – även om det ska mycket till för att det ska hända. Slovakien har haft en fin avslutning på gruppspelet och poäng i kvällens match innebär att man säkrar sin slutspelsplats vilket förmodligen är ett delmål i jakten på att skrälla till sig en medalj. Håll koll på den tidigare Örebrospelaren Libor Hudacek som visat storform genom att göra fem mål på sex matcher.

MER OM VM: Sjätte raka segern för Tre Kronor 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här