VMishockey har tagit ett snack med en av svensk TV:s mest bekanta röster. 

Under 2000-talet har Junior-VM blivit något av en folkfest och tradition i mellandagarna och det beror mycket på att SVT valde att satsa på mästerskapet. Nu delar man sändningsrättigheterna med Viaplay men kommer fortsatt sända många heta matcher och några dagar inför premiären mellan Slovakien och Tjeckien har VMishockey tagit ett snack med Chris Härenstam som precis som vanligt kommer stå för kommenteringen hos SVT.

“Blir en psykologisk holmgång”

Nu är det bara ett par dagar kvar till JVM drar igång – hur ser du på det svenska lagets chanser? 
– Sverige har sitt starkaste lag på många år i JVM-sammanhang. Back- och forwardssidan är på den här nivån komplett medan målvaktssidan är ett frågetecken.  Om vi börjar med backarna så finns det såväl offensiva som defensiva pjäser där Sverige har två backar i form av Axel Sandin Pellikka och Mattias Hävelid där båda är offensiva hot såväl i spelet fem mot fem som i powerplay. Övriga backar är också högkvalitativa. Enda frågetecknet på backsidan kan vara om den defensiva kompetensen är tillräcklig mot de svåraste motståndarna.

Vad tror du om Juniorkronornas offensiv i JVM? 
– Bland forwards hittar vi målskyttar, framspelare, grovjobbare och lirare. Sverige kommer att göra många mål i den här turneringen. Allt annat är för mig överraskande. Målvakterna då? Ja, får den tänkta ettan Hugo Hävelid en fullträff och bra hjälp av utespelarna är mycket vunnet för Sveriges del. Det positiva är att Hävelid ofta i landslaget spelar på en hög nivå.

Ser du några speciella utmaningar för laget? 
– Jag tror det svåraste för Sverige blir att hålla fokus. Det kommer vara många människor – släkt, vänner, bekanta, fans, media – som är på det svenska laget och de svenska spelarna. Ett silver kan ses som ett misslyckande – förväntningarna är skyhöga – och det blir viktigt för ledarstaben att få spelarna att slappna av, njuta och inte alltid vara ute på sociala medier. Lättare sagt än gjort. Man får inte glömma att det är tonåringar det handlar om. Miljonpublik framför tv-apparaterna och höga krav. Fantastiskt naturligtvis, men för många spelare kan detta vara något negativt och en belastning. JVM blir för Sveriges del denna gång en psykologisk holmgång.

“Kan ge ringar på vattnet”

Sverige tillhör favoriterna inför JVM men visst finns det även andra bra lag? 
– De stora hoten är utan tvekan Kanada och USA. Jag ser även att Finland kan hota i någon enstaka match, men jag tror inte Finland räcker till denna gång gällande guldet.

Finns det några speciella spelare du är extra spänd på att följa i turneringen? 
– Det här mästerskapet innehåller många bra spelare. Hör några exempel:
Matthew ”Matt” Poitras (Kanada), Easton Cowan (Kanada), Conor Geekie (Kanada), Fraser Minten (Kanada), Lane Hutson (USA), Cutter Gauthier (USA), Will Smith (USA), Jiri Kulich (Tjeckien), Konsta Helenius (Finland), Axel Sandin Pellikka (Sverige), Tom Willander (Sverige), Jonathan Lekkerimäki (Sverige), Felix Unger Sörum (Sverige), Liam Öhgren (Sverige), Noah Östlund (Sverige).

Är Juniorkronornas insats extra viktig nu när man spelar på hemmaplan? 
– Det beror på resultatet. Om Sverige levererar så kan det ge många ringar på vattnet. Glöm inte heller att 05-kullen som kommer nästa år också är ruskigt bra. 06-kullen blir bara bättre och bättre och sedan kommer dessutom en 07-kull med mängder av högintressanta spelare. Det ser lovande ut för Sverige även de kommande åren. Kul!

MER INFÖR JVM: 10 stjärnor som inte är med i Junior-VM

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här