En av Sveriges främsta målvakter väljer att avsluta karriären. 

Under gårdagen presenterade Damkronorna sin trupp till VM som spelas i Danmark om ett par veckor och jämför man med truppen som var med i OS senast fanns det några ändringar. En av dessa är att Agnes Åker inte åker med till mästerskapet, målvakten har nämligen valt att avsluta sin karriär – endast 25 år gammal. I en intervju med vmishockey.se berättar landslagskeepern om anledningen.

– Beslutet har vuxit fram lite och tillslut nådde jag en brytpunkt där jag kände att det var rätt beslut att ta. Man får väga lite för och nackdelar och tyvärr finns inte den där sista glädjen för att väga upp, säger målvakten till vmishockey.se

Du skrev på din instagram att nu är det dags för något nytt, har du några planer för framtiden?
– Ska först landa lite. Träna för att må bra, jobba och tjäna lite pengar. Sen får vi se vad jag har tänkt hitta på!

Om man ser tillbaka på säsongen som varit så verkar det som du avslutar på topp med flera fina matcher i AIK, hur skulle du summera den?
– Ja stundtals väldigt bra, sen hade jag önskat ett större förtroende för att få den matchtid och kontinuiteten som jag känner att jag hade behövt för att ta ytterligare kliv!

“Hockeyn har en lång väg kvar på damsidan”

Trots att du bara är 25 år gammal har du hunnit med en hel del, vad tar du med dig för personliga höjdpunkter från dina år i SDHL?
– Först och främst alla otroliga lagkamrater jag lärt känna och eldsjälar runt omkring. Sen är det såklart speciellt när jag kom till Djurgården och fick spela mina första matcher i SDHL , och SM-guldet året efter. Ett annat fint minne jag bär med mig är när vi var fyra söderhamnare i Brynäs, det var speciellt!

I vintras fick du även chansen att vara med i OS, hur ser du tillbaka på hela den upplevelsen?
– Det var en fantastisk upplevelse, och tiden där var lite som en paus från livet och man kunde leva proffslivet på riktigt. Det är en resa jag är otroligt glad att jag fick uppleva.

Om jag är rätt informerad debuterade du på seniornivå redan säsongen 13/14, hur tycker du damhockeyn har förändrats sedan dess?
– Utvecklingen går åt rätt håll både när det kommer till förutsättningar men också generella intresset med mer tv-sända matcher och att C-More klivit in. Hockeyn har dock en lång väg kvar på damsidan och mer satsning måste göras. Vi får snegla på damfotbollen, kolla bara på EM!

Under en karriär hinner man lära känna många spelare och ledare, finns det några speciella som du känner att du kommer hålla kontakten med även i fortsättningen?
– Absolut, jag har flera fina relationer jag kommer värna om! Och det kommer bli en och annan match från läktaren där man hejar på båda lagen!

FAKTA: Agnes Åker
Ålder: 25 år
Längd/vikt: 170cm/61kg
Position: målvakt
Moderklubb: Söderhamns IK
Statistik säsongen 21/22: 15 matcher, 91.0% (AIK, SDHL)
Meriter: SM-Guld (16/17), SM-Silver (20/21), Med i OS-truppen 2022.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här