Junior-VM är igång och det bjöds direkt på en del anmärkningsvärda resultat.

Redan ett par timmar innan Sverige gled ut på isen hade vi fått en en mindre skräll då Schweiz lyckades besegra Finland – ett av länderna som spås aspirera om en medalj. Finland inledde visserligen ganska bra och tog ledningen i andra perioden genom Konsta Kapanen, men Schweiz visade upp en fin moral och skulle kvittera innan perioden var över. I tredje perioden skulle Schweiz även lyckas ta ledningen men Finland svarade med en kvittering och matchen fick avgöras i förlängningen där Attilio Biasca klev fram, forwardens mål innebar seger för Schweiz som därmed lämnar premiären med ett gott resultat.

För svensk del inleddes äventyret i Halifax under fredagskvällen då Österrike stod för motståndet, men just motstånd bjöd man inte på. Juniorkronorna kunde göra lite som de ville och vann tillslut premiären med hela 11-0 efter att sex av målen kommit i andra perioden. Mer om den matchen finns att läsa HÄR.

Frågetecken för favoriten

Strax efter att Sverige avslutat sin premiär var det dags för en av de största förhandsfavoriterna att kliva in i turneringen. USA har åkt till grannen i norr med ett högintressant lag på pappret och premiären mot Lettland skulle bli något av en aptitretare inför fortsättningen av turneringen. Riktigt så blev det inte.

USA inledde premiären på ett ganska avslappnat sätt men det gjorde även att Lettland inte hamnade under någon större press, åtminstone inte i den första perioden som slutade mållös. Efter paus fick USA in en tidig ledningspuck genom Jimmy Snuggerud och då väntade sig nog de flesta att laget skulle gå mot en säker seger, men några minuter senare kvitterade Lettland när Anri Ravinskis kunde avsluta ett väldigt fint anfall med att placera in pucken bakom en överspelad Trey Augustine i det amerikanska målet.

Målet fick USA att inse allvaret och man skulle stundtals få mer ordning på sitt spel vilket resulterade i att Sean Behrens kunde sätta 2-1, men sen skulle Lettland lyckas med bedriften att få in ytterligare en kvittering vilket gjorde att förhandsfavoriten USA fick gå in i tredje perioden med en oviss utgång.

Det som talade till USA:s fördel var att man hade mycket tid i offensiv zon och i tredje perioden skulle det visa sig avgörande. Lettland kämpade på bra men saknade orken i slutet vilket gjorde att amerikanerna tillslut kunde gå ifrån till en säker seger där Luke Hughes kunde spika slutresultatet till 5-2. USA vinner därmed sin premiär men insatsen väcker trots det en del frågetecken. Håller försvarsspelet och är man tillräckligt bra för att kunna utmana Kanada om guldet?

Stjärnsmällen

Om USA är ett lag som kan utmana om guldet är Kanada laget som förväntas vinna guldet. Hockeyns mecka står som värd för mästerskapet och det gör naturligtvis hemmalaget till extra stor favorit, inte minst eftersom man har ett väldigt starkt lag på pappret.

Anförda av supertalangen Connor Bedard är det tänkt att Kanada ska gå genom gruppspelet obesegrade och sedan ta sig vidare till finalen där – förmodligen – USA står för motståndet. Vägen till den där finalen kan dock visa sig bli besvärligare än väntat, åtminstone om man tar lagets premiär i beaktning. Tjeckien skulle nämligen bjuda på oväntat hårt motstånd i nattens match och redan i första perioden kunde man se att det här skulle kunna bli en knepig utmaning för hemmalaget.

Under de inledande minuterna såg det dock lovande ut för Kanada, först kunde man ta ledningen genom Shane Wright i powerplay och några minuter senare var man bara ett domslut ifrån 2-0. Under de avslutande tre minuterna av första perioden skulle Tjeckien vakna till liv, först genom David Spaceks kvittering och med klockan på 18:23 kunde David Moravec få in ledningspucken.

Tidigt i andra perioden utökades ledningen till 3-1 innan Connor Bedard kunde reducera, men sedan svarade tjeckerna med ytterligare två mål i powerplay inom loppet av en minut. Kanada var skakat.

I tredje perioden handlade det mesta om en intensiv kanadensisk jakt på mål men Tjeckien försvarade sig på ett bra sätt och när slutsignalen ljöd stod det 2-5 på resultattavlan. Den stora favoriten lämnar därmed premiären med en förlust vilket förmodligen kommer skapa en del kritiska nyhetsrapporter runtomkring i Kanada.