Hur bra är egentligen Hockeyallsvenskans bästa spelare? 

Hockey-VM närmar sig med stormsteg men det är fortfarande långt ifrån klart vilka spelare som tar plats i den svenska truppen. Under veckan kan flera spelare stärka sina chanser i och med matcherna i Carlsson Hockey Games men det finns även spelare i både NHL och andra ligor som också vill vara med och representera det svenska landslaget.

Säsongens dominant

En av spelarna som borde finnas med i förbundskapten Garpenlövs tankar, åtminstone enligt mig, är Jonathan Dahlén. Forwarden har varit med i landslaget tidigare under säsongen och kommer från ett halvår där han varit fullständigt överlägsen i Hockeyallsvenskan, i grundserien noterades 23-åringen för hela 71 poäng och under slutspelet blev det imponerande 22 poäng på femton matcher. Naturligtvis blev det poängligaseger i båda delarna av säsongen.

Missade drömläget

Det är naturligtvis många som tycker att en allsvensk spelare inte kan vara med i Tre Kronor, men enligt undertecknad är Dahlén mer än “bara en allsvensk spelare”, det är inget snack om att han håller högre klass än så. Redan för fyra säsonger sedan stod forwarden för 25 mål i ligan och tanken var att han skulle spela i NHL säsongen som följde. Så blev det inte, istället lånades han ut till Timrå ytterligare ett år.

Efter en ny stark säsong hade Vancouver möjligheten att ha både Elias Pettersson och Dahlén i sin organisation men medan Elias fick chansen i NHL valde man att flytta ned Jonathan till farmarlaget. Efter några månader där byttes talangen bort till San José och därmed försvann läget att ha en blågul duo med grym kemi i Canucks.

Dahlén borde till Hockey-VM

Det blev aldrig något spel i NHL med sin nya klubb, istället lånades han återigen ut till Timrå och den här säsongen har han varit medelpadsklubben till hundra procent. Att inte få göra sin debut i världens bästa liga svider kanske en smula för Dahlén men han har ändå gjort en imponerande revansch, de två senaste åren har forwarden varit Hockeyallsvenskans kung och i och med avancemanget till SHL är uppdraget slutfört. Klubben är tillbaka där den hör hemma.

23-åringen med den väldigt meriterade pappan Ulf Dahlén har ett väldigt utvecklat spelsinne och skulle kunna bidra med en hel del spets till Tre Kronor, för ska man vara helt ärlig har just offensiven varit ett problem under förberedelserna inför VM. Därför borde Hockeyallsvenskans suverän vara med i truppen som beger sig av till Lettland om några dagar.

FAKTA: Jonathan Dahlén
Ålder: 23 år
Längd/Vikt: 181cm/82kg
Position: Forward (LW)
Statistik den här säsongen: 45 matcher, 71 poäng (25+46), 10 utvisningsminuter (Grundserien)
15 matcher, 22 poäng (10+12), 0 utvisningsminuter (Slutspel, kval)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.