Tre Kronor hade pressen på sig inför kvällens möte med Schweiz.

Islossning för Sverige – hoppet om kvartsfinal lever

Tre Kronor har haft en minst sagt tung inledning på VM, förluster mot först Danmark och sedan Belarus satte laget i en svår sits inför kvällens möte mot Schweiz. Vid förlust skulle chansen att nå slutspel vara i stort sett borta och det verkar ha fått spelarna att höja sig ett par snäpp, för redan efter tio minuters spel stod det 0-2 på resultattavlan efter att Jesper Frödén och Adrian Kempe gjort varsitt mål.

Trots underläge gjorde Schweiz en lång ifrån dålig första period och man spelade bra även efter paus men det var Sverige som stod för målen, knappt tre minuter in i period nummer två kunde Victor Olofsson utöka ledningen till 0-3 innan Jesper Frödén på nytt skulle hålla sig framme och göra sitt andra mål – både i matchen och turneringen.

Dem som följer VM vet att även klara ledningar kan försvinna ut i tomma intet och det verkade även de svenska spelarna vara medvetna om, för koncentrationen var fortsatt på topp även i den tredje perioden och när Magnus Nygren satte 0-5 var segern i det närmaste säkrad. Offensiven fortsatte att fungera bra och innan matchen var över skulle lagkapten Henrik Tömmernes först assistera Nils Lundkvist till 0-6 innan han själv kunde spika slutresultatet till 0-7.

Noterbart från matchen är bland annat att målvakten Adam Reideborn stod för en ny fin insats, dessutom gjorde två av Tre Kronors NHL-spelare (Victor Olofsson och Adrian Kempe) sina första mål i turneringen. Lägg därtill att Jesper Frödén stod för dubbla fullträffar i sin första match sedan han skrevs in i truppen.

Segern var ett stort steg i rätt riktning rent spelmässigt men det kommer fortfarande krävas väldigt bra insatser även i de kommande matcherna om Tre Kronor ska ha en chans att nå kvartsfinal. Nästa match spelas mot Tjeckien på torsdag kväll.