Vi inleder ett nytt år genom att summera det senaste. 

På förhand har 2022 potential att bli ett riktigt bra år för alla hockeyälskare, precis som vanligt spelas VM och här hemma i Sverige har vi upplösningen av SHL att se fram emot. Dessutom ska NHL avgöras men den riktiga höjdaren är naturligtvis OS i Peking, som förhoppningsvis ska kunna gå av stapeln som planerat i februari. I dessa tider är saker dock långt ifrån självklara, det räcker att summera förra året för att inse det.

Jänkarnas succé mot rivalen

Även förra året fanns det stora frågetecken kring hur Junior-VM skulle kunna avgöras, men delegationen i Edmonton gjorde ett bra jobb och världens största talanger kunde mäta krafterna med varandra. För svensk del fanns det förhoppningar om att vara med och slåss om medaljer och man fick en riktigt bra start genom att besegra Tjeckien med hela 7-1 i premiären. Sedan blev det ny vinst mot Österrike och förlust på straffar innan USA vann gruppavslutningen med 4-0.

Väl i slutspelet gick det dock tungt för juniorkronorna, de fick visserligen en drömstart och ledde med 2-0 men Finland lyckades både reducera och kvittera. Med mindre än minuten kvar av ordinarie speltid satte Roni Hirvonen 2-3 vilket förde Finland till semifinal och Sverige fick istället planera sin hemresa. Mästerskapet som inleddes väldigt bra blev därmed något av en missräkning för svensk del. För andra gick det betydligt bättre.

USA imponerade redan även dem i gruppspelet och i kvartsfinalen tog man en stabil seger med 5-2 mot Slovakien. I semin mot Finland blev det betydligt tuffare men nordamerikanerna vann tillslut med 4-3, vilket säkrade en finalplats mot ärkerivalen Kanada. Värdnationen bjöd på bra motstånd men det här mästerskapet tillhörde USA och man lyckades vinna efter att Alex Turcotte gett laget ledningen innan fixstjärnan Trevor Zegras spikade slutresultatet till 2-0. Forwarden blev mästerskapets poängkung och lämnade även JVM med titeln som den mest värdefulla spelaren.

Supertalangerna presenterar sig

Ett Junior-VM är alltid intressant att följa men även i den yngre kategorin finns det gott om talangfulla spelare som kan bjuda på ett underhållande spel. Under U18-VM i Texas förra våren fick vi se flertalet spelare visa upp sig på den största scenen dittills i sina respektive karriärer. Tidigt syntes det att två lag stack ut lite extra ur mängden och det blev just dem som tog sig hela vägen till finalen. Både Ryssland och Kanada hade dominerat sina grupper och väl i slutspelet fortsatte man på den inslagna vägen, mycket tack vare sina supertalanger.

Väl i finalen vann Kanada med 5-3 och det var mycket tack vare Connor Bedard som gjorde stor succé, 15-åringen stod för sju mål och totalt 14 poäng under turneringens gång. Där och då väcktes NHL-scouternas intresse för den lovande forwarden som numera är en av de bästa spelarna även på J20-nivå. Trots kanadensarens succé fanns det en annan spelare som lyckades ännu bättre, ryssen Matvei Michkov stod för hela 16 poäng och blev även utsedd till mästerskapets MVP. Där har vi två spelare att följa med spänning även 2022.

För svensk del blev det ett till stor del lyckat VM, laget föll visserligen med hela 1-12 i gruppspelet mot Kanada men slutade trots det tvåa i sin grupp vilket innebar biljett till slutspelet. Väl där stod småkronorna för en rejäl skräll genom att besegra USA med hela efter att Fabian Lysell gjort två av målen i 5-2 vinsten. I semin mot Kanada blev det dock tung förlust med 1-8 efter att man släppt in hela sex mål i tredje perioden. Trots den tunga smällen lyckades de svenska spelarna komma tillbaka, i bronsmatchen krossade man nämligen Finland med hela 8-0 och succén var därmed ett faktum.

Tre Kronors misslyckande

Ett Hockey-VM är alltid ovisst, det beror mycket på hur bra spelare som kan ansluta från NHL och har man tur på den fronten kan mästerskapet bli riktigt lyckat. I senvårens VM i Riga fick Tre Kronor bygga sitt lag kring spelare från de europeiska ligorna, men man fick även in förstärkning i form av bland annat Adrian Kempe och Victor Olofsson. Förväntningarna ökade därmed en aning men redan i premiären kunde man se att något inte riktigt stämde, det blev förlust mot rivalen Danmark och efter det lyckades de svenska spelarna inte pricka formen. Förlusten på straffar i sista matchen mot Ryssland resulterade i att Tre Kronor missade att ta sig vidare från gruppspelet och ett stort misslyckande var därmed ett faktum.

Damkronornas revansch

Det är ingen överdrift att kalla de senaste åren tunga för Damkronorna. Våren 2019 misslyckades man stort i VM vilket innebar degradering till B-divisionen och det ställdes stora frågetecken kring hur framtiden skulle se ut. På grund av pandemin har vägen tillbaka till den högsta divisionen inte gått att genomföra men under hösten spelades ett viktigt OS-kval där man hade chansen att ta en form av revansch. Något man skulle lyckas med. Segrar mot Slovakien, Sydkorea och Frankrike säkrade en biljett till Peking och där får de svenska spelarna åter chansen att mäta sig mot de allra främsta.

Vad minns du mest från hockeyåret 2021? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här