Imorgon har Sverige chansen att nå final i U18-VM. Något som inte hänt på flera år. 

Den stabila och överlag bra insatsen i kvartsfinalen mot Slovakien gjorde att Sverige tog sig vidare till semifinal där USA väntar. Inför morgondagens möte har svenskorna mött USA vid två tillfällen på kort tid vilket resulterat i en vinst och en förlust, där förlusten kom i premiären när man föll med 3-6. Trots att det blev förlust mot både USA och Kanada i gruppspelet finns det en positiv känsla kring årets upplaga av juniorlandslaget och därför är man långt ifrån uträknade på förhand.

Att nå final vore en stor bedrift av laget som gick in i turneringen som möjlig outsider till att kunna vinna en bronsmedalj, med lag som Tjeckien och Finland som sina största utmanare. Insatserna i gruppspelet mot de nordamerikanska lagen visade dock att det finns fog att sikta ännu högre och skulle man ta sig förbi morgondagens utmaning väntar den första finalen sedan 2018 då man föll mot just USA.

Så har det tidigare gått för Sverige sedan finalen

2022

 • Sverige åkte till USA som en möjlig outsider där få trodde att man skulle kunna utmana lagen från Nordamerika, och precis som väntat hade man svårt att hävda sig mot de allra bästa. Trots det gjorde man en överlag bra turnering vilket räckte till en slutlig fjärdeplats efter en tung förlust i bronsmatchen mot Finland.
  Tre profiler i laget: Lisa Jönsson (målvakt), Tuva Kandell (back) och Mira Jungåker (back)

2020

 • Det fanns förhoppningar om att Sverige skulle kunna vara med och slåss om medaljerna i Bratislava men insatserna i gruppspelet gjorde att lottningen blev tuff och i kvartsfinalen var det roliga över. Istället för Sverige blev det tillslut Ryssland som var närmast att utmana lagen från Nordamerika, då man vann bronset. Sverige fick lämna mästerskapet med ett betyg som var godkänt, men inte mycket mer.
  Tre profiler i laget: Ida Boman (målvakt), Thea Johansson (forward) och Mira Markström (forward)

2019 

 • De senaste åren har Sverige gjort framsteg på juniornivå, jämför man med hur det ser ut nu var läget annorlunda 2019. Då slutade gruppspelet med tre förluster och hedern räddades i och med segern mot Schweiz som gjorde att man tillslut blev femma. Man hade dock åkt till Japan med en trupp där många blev SDHL-spelare och flertalet har även tagit sig in i Damkronorna.
  Tre profiler i laget: Josefin Bouveng (forward), Amanda Johansson (målvakt) och Lina Ljungblom (forward)

2018 

 • Efter att ha nått semifinal både 2016 och 2017 fanns det en hel del förväntningar på Sverige och man skulle komma att göra en väldigt bra turnering. Det blev visserligen förlust mot Kanada (0-4), men man tog mötet mot USA till förlängning och avslutade sedan gruppspelet med att besegra Ryssland. I semifinalen vann man återigen mot Ryssland efter att Jenny Antonsson gjort det avgörande målet halvvägs in i tredje perioden, vilket tog laget till en efterlängtad final. Väl där föll man dock tungt mot USA (3-9). Noterbart är att det här är enda gången som Kanada missat att ta sig till final.
  Tre profiler i laget: Maja Nylén Persson (back), Lina Ljungblom (forward) och Anna Amholt (målvakt)

  Fotnot: 2021 spelades inget U18-VM på grund av Coronapandemin. 

 

MER OM U18-VM: Sverige till semifinal efter seger mot Slovakien 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här