Tre Kronor fixade bronsmedaljen i hockey-VM. Detta efter att ha besegrat Kanada med 4-2.

Det blev brons för Tre Kronor i årets hockey-VM, efter att Sverige slagit Kanada med 4-2 i bronsmatchen. Därmed lyckades Tre Kronor ta sin första VM-medalj sedan guldet 2018.

Det var en ganska avslagen tillställning och intensiteten var inte alls lika hög som i gårdagens semifinaler. Filip Gustavsson stod återigen i det svenska målet och gjorde en stabil insats, samt några fina räddningar i slutet när Kanada jagade kvitteringsmålet. Carl Grundström klev fram för Sverige med två mål i matchen. Marcus Johansson stängde matchen med sitt mål i tom bur, som också gjorde att han avslutade turneringen som Tre Kronors främsta poänggörare.

Förbundskapten Sam Hallam var besviken över att det inte blev en VM-final för Sverige, men ändå nöjd med att laget lyckades ta bronsmedaljen.

– Jag står inte här och är superglad över ett brons, men det är betydligt bättre att ta ett brons än att åka ut i en kvartsfinal eller förlora en bronsmatch. Det är ett steg i rätt riktning, vi lär oss mycket och vi har mycket jobb kvar att göra, sa Hallam till Viaplay-studion efter matchen.

Vände underläge till vinst i tredje

Den första perioden inleddes i ett helt annat tempo än semifinalen mot Tjeckien igår. Men strax efter det att halva perioden var spelad tog Tre Kronor ledningen genom Carl Grundström. Kanada fick lite senare chansen till kvittering genom ett powerplay, men Sverige gjorde ett bra jobb i boxplay.

– Det är väl helt ok tycker jag. Vi kanske behöver komma upp några stepp till, men bra att leda med 1-0 iallafall, sa Carl Grundström till Viaplay efter första perioden.

Kanada kom ut starkare i starten av den andra perioden och fick också utdelning tidigt. Dylan Cozens kvitterade för Kanada och ökade samtidigt på sin egen ledning i VM:s målliga. Därefter fortsatte perioden i liknande tempo som den första. Tre Kronor fick ett powerplay men lyckades inte utnyttja det och lagen gick till pausvila med 1-1 på resultattavlan.

Kanada fick den bästa starten även i den tredje perioden och kunde ta ledningen i matchen efter ett mål av Pierre-Luc Dubois. Tre Kronor fick senare ett powerplay, men lyckades inte förvalta denna möjligheten heller. Men strax därefter kom kvitteringsmålet när lagkapten Erik Karlsson dunkade in ett slagskott från blålinjen. Något senare i perioden slängde Grundström iväg ett skott mest på chans ute från sargen, men fick en kanonträff och pucken gick in i krysset och Tre Kronor tog ledningen. Kanada plockade ut målvakten i ett försök att få in kvitteringen i slutminuten av matchen, men istället kunde Marcus Johansson definitivt punktera matchen och säkra bronset till Sverige.