Redan första dagen kan U18-VM ha fått sin mest underhållande match.

Inför mästerskapet har det snackats mycket om Sverige och Kanada, men både Ryssland och USA räknas också till förhandsfavoriterna och drabbade samman redan i deras första match. USA fick en riktig drömstart på matchen och ledde med 0-2 redan efter lite drygt fem minuters spel, men kort därefter reducerade Ryssland genom Danila Yurov vilket väckte liv i spänningen.

Efter målet drog ryssarna på sig några utvisningar vilket USA skulle komma att ta vara på och med knappt fyra minuter kvar av första perioden kunde man utöka ledningen till 1-3 när Sean Behrens höll sig på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Det som gjorde gårdagens match till en riktig höjdare var andra perioden, där fick vi se inte mindre än sju mål varav fyra kom från Ryssland. När Ethan Straky inledde periodens målfyrverkeri genom att sätta 1-4 kändes det dock som matchen i det närmaste var avgjord. Några minuter senare blev det även 1-5 men Ryssland vägrade att ge upp och kunde hålla liv i matchen.

Den tredje perioden var långt ifrån lika målrik men inte desto mindre intressant, USA kämpade för att kunna stänga matchen men med fem minuter kvar att spela kunde Rysslands Ivan Miroshnichenko kvittera till 6-6 (med kvällens andra mål) och därmed krävdes det förlängning för att få fram en vinnare.

Väl i förlängningen dröjde det bara lite drygt en minut innan Ryssland kunde säkra segern genom Nikita Chibrikov som satte 7-6. Forwarden var utan tvekan en av matchens förgrundsfigurer, förutom målet stod han även för två assist.
– Jag såg en möjlighet och sköt bara. Det var ett bra mål och en bra insats av vårt lag, vi lyckades ändra matchbilden, ljöd matchvinnarens analys till IIHF.com efter slutsignalen.

2-5, Matvei Michkov (Gaidamak, Novikov)
3-5, Vsevolod Gaidamak (Grudinin, Chibrikov)
4-5, Matvei Michkov (Grudinin, Petrov)
4-6, Dylan Duke (Pastujov, Behrens)
5-6, Ivan Miroshnichenko (Koromyslov, Svechkov)
6-6, Ivan Miroshnishenko (Svechkov, Yurov)
7-6, Nikita Chibrikov (Ivantsov)
Skott: 35-35
Utvisningsminuter: 30-8

Under natten spelades även mötet mellan Lettland och Schweiz där det blev seger för alplandet efter att ha gått ifrån till 0-4 redan innan halva matchen var spelad. Lettland fick till två reduceringar men närmare än Anri Ravinskis 2-4 mål kom man inte. Här kan vi notera att Lettland, trots förlusten, vann skottstatistiken med hela 41-29 vilket tyder på att Kevin Pasche haft en hektisk men lyckad premiär i det Schweiziska målet.

Kvällen (och natten) blir fullspäckad med intressanta matcher, den inleds med mötet mellan Finland och Ryssland för att sedan få sitt klimax när Sverige ska ta sig an Kanada – som gör sin första match i mästerskapet.

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.