Små marginaler fällde avgörandet när Småkronorna jagade guld i U18-VM. 

Inför finalen spekulerades det kring att Sverige stod inför sin tuffaste utmaning i turneringen och precis så blev det, men man stod upp på ett väldigt bra sätt och fick en drömstart på matchen i och med Elliot Ståhlbergs ledningsmål halvvägs in i första perioden. Till en början var det hugget som stucket vilket lag som egentligen var bäst ute på isen, USA höjde sig i slutet av den första akten men det var fortsatt svensk ledning inför andra perioden.

Efter kvällens första periodpaus klev USA ut med mycket energi men en tidig utvisning gav Småkronorna läget att spela powerplay och väl där kunde Noel Nordh utöka ledningen till 0-2 vilket gjorde ett ett försvarat guld från ifjol kändes allt närmare. Även en bra bit in i tredje perioden lyckades Sverige försvara sin ledning på ett väldigt bra sätt, men efter knappt tio minuters spel kunde Danny Nelson reducera vilket höjde spänningen i St Jakobs arena i Basel.

Ett dramatiskt avgörande

Några minuter senare tilldömdes Småkronorna en något tveksam utvisning varpå USA kunde kvittera genom Carey Terrence vilket gjorde att matchen helt plötsligt var öppen igen. Under slutskedet av perioden blev det ett mer tillknäppt spel eftersom båda lagen visste vad ett insläppt mål skulle innebära.

Istället för ett svenskt firande efter slutsignalen fick man ta nya tag i förlängningen men väl där klev Ryan Leonard fram och kunde skjuta hem ett efterlängtat guld till USA, som i samma sekund innebar att Småkronorna får lämna U18-VM med resväskorna fyllda av silvermedaljer.

MATCHFAKTA
USA – Sverige: 3-2 (0-1,0-1,2-0,1-0)
0-1 Elliot Ståhlberg (Wahlberg, Dower Nilsson)
0-2 Noel Nordh (Sandin-Pellikka, Forsfjäll)
1-2 Danny Nelson (Buium, Guzzo)
2-2 Carey Terrence (Eiserman, Smith)
3-2 Ryan Leonard (Hutson, Moore)
Skott: 41-32 (13-12,13-11,14-9,1-0)
Utvisningsminuter: 10-4
Publik: 4382 (St Jakobs Arena, Basel)

Ett par timmar innan finalen gjorde Slovakien och Kanada upp om bronset i en dramatisk tillställning där det tillslut blev Kanada som drog det längsta strået, men precis som i finalen krävdes det förlängning innan Macklin Celebrini med sitt andra mål i matchen kunde säkra bronsmedaljen.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.