Nu står det klart vilka Finland får möta i morgondagens VM-final. 

Kanada gick in i slutspelet med frågetecken kring formen men segern mot Tre Kronor i kvartsfinalen höjde moralen, och i kvällens semi mot Tjeckien visade laget sin klass. Det var visserligen tjeckerna som tog ledningen genom David Krejci, men efter det tillhörde matchen Kanada.

Talangens briljans

Innan första perioden var över skulle Kanada kvittera genom Dylan Cozens och den unge forwarden hade en minst sagt lyckad dag på jobbet. Kanada skulle göra ytterligare två mål innan Cozens spelade fram till Mathew Barzals 4-1 och en bit in i tredje perioden skulle 21-åringen även punktera slutresultatet till 6-1. Tre nya poäng in på kontot gör att talangen kliver upp på en delad tredjeplats i poängligan med sina tolv poäng fördelat över nio matcher. Det är dock värt att notera att det fortsatt är Roman Cervenka som toppar poängligan, den rutinerade tjecken har gjort femton poäng inför morgondagens två avslutande matcher.

MATCHFAKTA
Kanada – Tjeckien: 6-1 (1-1,3-0,2-0)
0-1, David Krejci (Cervenka, Hronek)
1-1, Dylan Cozens (Dubois)
2-1, Adam Lowry (Johnson, Chabot)
3-1, Kent Johnson (Mercer)
4-1, Mathew Barzal (Cozens, Batherson)
5-1, Cole Sillinger (Anderson)
6-1, Dylan Cozens (Batherson, Whitecloud)
Skott: 35-26
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 9047 (Nokia arena)

Segern gör att Kanada är klara för VM-final där Finland står för motståndet, precis som för ett år sedan. Den gången vann “lönnlöven” med 3-2 efter förlängning – blir det lika spännande den här gången? 

MER OM VM: Finland till VM-final 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.