Finland åker till VM med ett högintressant lag. 

För några dagar sedan presenterade Damkronorna sin trupp till VM i USA och nu börjar allt fler länder att gå ut med vilka spelare som får chansen att avsluta säsongen med ett mästerskap. Redan innan Sverige gick ut med sin VM-trupp meddelade Finland vilka spelare som ingår i sin trupp och idag tar vi därför en närmare titt på hur den ser ut.

– Vi har ett förnyat, men erfaret lag. Turneringen spelas i en mindre rink vilket innebär att vi måste vara extra starka i närkamperna, vara kompakta i försvarsspelet och modiga i anfallszonen, sa förbundskaptenen Juuso Toivola på presskonferensen när truppen offentliggjordes.

Stjärnans återkomst

Det mest anmärkningsvärda kring Finlands VM-trupp är att ett minst sagt tungt namn har valt att göra comeback i mästerskapssammanhang. Efter att VM 2022 valde Michelle Karvinen att inte spela något med landslaget under säsongen 2022/23 men den här vintern har hon återigen representerat sitt land och nu finns hon med i truppen som ska åka till Utica för att försöka spela hem en medalj.

34-åringen är en av Finlands främsta spelare genom tiderna och har en meritlista som få spelare kan mäta sig med, den första mästerskapsmedaljen kom redan 2009 och sedan dess har hon bland annat hunnit samla ihop sex medaljer i VM samt två olympiska brons. På meritlistan finns även tre SM-guld, en stark sejour i den nordamerikanska collegeligan och spel i totalt fem olika länder. Sedan 2022 håller Karvinen till i Frölunda som hon först hjälpte upp till SDHL där man gjort succé som nykomlingar den här säsongen – och med sina 47 poäng på 44 matcher har forwarden visat att hon fortfarande är en offensiv kraft att räkna med.

Här är tre andra intressanta namn i truppen 

  1. Ronja Savolainen (back)
    Trots att Savolainen faktiskt bara är 26 år gammal är backen en av landslagets mest erfarna spelare och årets VM blir hennes åttonde – dessutom har hon hunnit med att delta i två olympiska spel. Är till vardags en av Luleås nyckelspelare och har vunnit hela sex SM-guld. Är utan tvekan en av Europas främsta backar.
  2. Anni Keisala (målvakt)
    Det finns inga garantier men en hel del talar för att Finland kommer att åka till VM med Keisala som förstavalet mellan stolparna. Det som gör att hon inte kan ta något för givet är att säsongen har varit långt ifrån lika stark som förväntat och det blev sammanlagt bara fjorton matcher i klubblaget HV71. Det har visserligen blivit mycket speltid i landslaget, dock utan att imponera. Det som ändå talar för Keisela är att hon i grunden är en väldigt bra målvakt som imponerat i de tre senaste världsmästerskapen och hon spelade även bra när det blev OS-brons för två år sedan.
  3. Susanna Tapani (forward)
    Att Finland fått tillbaka Karvinen är verkligen goda nyheter och det är minst lika positivt att även Tapani valt att göra comeback. 31-åringen har tidigare samlat ihop fem VM-medaljer men valde 2022 att göra ett uppehåll för att istället fokusera på Ringette, som är en väldigt stor sport hemma i Finland. Nu är hon dock tillbaka och den här säsongen har spenderats i den nystartade proffsligan PWHL där hon inledde i Minnesota innan det blev en flytt till Boston.

HÄR ÄR FINLANDS VM-TRUPP

Målvakter

1 Sanni Ahola – St. Cloud State University
31 Tiia Pajarinen – Kiekko-Espoo
36 Anni Keisala – HV71

Backar

5 Siiri Yrjölä – HIFK
6 Jenni Hiirikoski – Luleå
7 Sanni Rantala – KalPa
8 Eve Savander – Modo
9 Nelli Laitinen – University of Minnesota
14 Krista Parkkonen – University of Vermont
15 Oona Koukula – HPK
88 Ronja Savolainen – Luleå

Forwards

10 Elisa Holopainen – KalPa
12 Sanni Vanhanen – HIFK
16 Petra Nieminen – Luleå
20 Anna-Kaisa Antti-Roiko – Kärpät
22 Julia Schalin – Kiekko-Espoo
24 Viivi Vainikka – Luleå
28 Jenniina Nylund – Brynäs
32 Emilia Vesa – Frölunda
33 Michelle Karvinen – Frölunda
34 Sofianna Sundelin, – St. Cloud State University
40 Noora Tulus – Luleå
77 Susanna Tapani – PWHL Boston
91 Julia Liikala – HIFK

 

Så spelas Finlands gruppspelsmatcher i VM 2024

3:e april
Finland – Tjeckien (21:00)

5:e april
Kanada – Finland (01:00)

7:e april
Finland – USA (01:00)

8:e april
Schweiz – Finland (21:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här