Idag är det äntligen dags för damernas VM i Kanada att börja. 

Väntan har varit kortare än vanligt med tanke på att det senaste världsmästerskapet spelades så sent som förra hösten, men om några timmar är det åter dags för världens bästa landslag att börja göra upp om medaljerna. Den här gången står Kanada som värd för mästerskapet och man gör det som regerande mästare efter att ha besegrat rivalen USA i fjolårets final. Idag spelas de två första gruppspelsmatcherna och där får vi se både favoriter och möjliga outsiders visa upp sig.

Dagens matcher i VM

Frankrike – Finland (17:00)

VM inleds med en match som av de flesta känns ganska avgjord på förhand, åtminstone om man lutar sig till historiken. Frankrike går in i turneringen utan några större framgångar medan Finland de senaste åren etablerat sig som ett av de bästa landslagen i världen. Frankrike spelar sitt första VM i A-divisionen sedan 2019 men en lyckad sväng i den lägre divisionen gjorde att man kunde återvända till eliten, på bekostnad av Norge som fick nöja sig med en andraplats.

I den franska truppen håller de flesta spelarna till på hemmaplan eller kring alperna, men Margot Desvignes har ett förflutet i SDHL och har spenderat vintern i division 1-laget Falun där hon noterades för fina 50 poäng på endast sjutton matcher under grundserien. Bland de franska spelarna att hålla ögonen på finns även Chloé Aurard som hade stor del i avancemanget till A-VM och som är en av få som håller hög klass, 24-åringen har haft flera fina år i collegeligan och noterades för hela 54 poäng den här säsongen.

Finland går in i premiären som stor favorit och man gör det tack vare att man har ett av VM:s starkaste lag – åtminstone på pappret. Det kryllar av färska svenska mästare från Luleå, däribland Petra Nieminen som stod för 30 mål på 32 matcher i grundserien för att sedan göra ytterligare sju mål under slutspelet. Där har Finland spets så det räcker och blir över. Man har även en hel del rutin i spelare som Jenni Hiirikoski och Ronja Savolainen som varit med i många mästerskap och som blir viktiga kuggar även i årets VM. Det finns även anledning att titta på supertalangen Sanni Vanhanen som bara är sjutton år men som redan tagit medalj i både OS och VM. Hon kan mycket väl bli Finlands joker i mästerskapet.

USA – Japan (21:00)

Ett par timmar efter det att premiären är avklarad kliver en av turneringens två huvudfavoriter in i handlingen. USA har siktet inställt på att putta ned Kanada från tronen och premiären mot Japan kan bli ett bra test på hur formen är, för även om man är klar favorit ska kvällens motståndare inte underskattas. Japan har på senare år levererat bra resultat och nådde kvartsfinal både 2021 och 2022 vilket gett landslaget en positiv boost.

Förra året vann Akane Shiga den interna poängligan och 22-åringen gjorde även bra ifrån sig i OS vilket gör henne till en tydlig nyckelspelare, både i kvällens match och turneringen i stort. I det japanska laget finns även en väldigt spelskicklig back i form av Ayaka Hitosato som imponerade i landslaget förra säsongen, vilket resulterade i ett kontrakt med Linköping där hon gjort en fullt godkänd vinter. Ska Japan ha någon som helst chans att skrälla gäller det att den här duon levererar.

Trots en positiv trend hos Japan är det inget snack om att USA är stora favoriter till att vinna kvällens match, man har mängder av skickliga spelare i sitt lag och allt annat än en ny final skulle ses som ett rejält misslyckande. Kanske rentav ett fiasko. I årets upplaga hittar vi flera av världens främsta spelare, däribland Taylor Heise som gjorde stor succé förra hösten där hon vann VM:s poängliga. 23-åringen öser till vardags in poäng i collegeligan och är en spelare som den amerikanska offensiven kretsar kring.

I USA finner vi även tidernas poänggörare när det kommer till VM. Hilary Knight gjorde mästerskapsdebut redan 2007 och sedan dess har hon gjort imponerande 89 poäng på 66 matcher vilket är bäst genom tiderna. 33-åringen har siktet inställt på att vinna sitt nionde (!) VM-guld och får äntligen chansen att vara lagkapten. Håll även ögonen på Amanda Kessel som slutade tvåa i poängligan förra året och som även stod för åtta poäng under OS-hockeyn.

Natten till torsdagen spelas även mötet mellan Kanada och Schweiz. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.