Det väntar en fullspäckad dag i Tammerfors och Riga. 

Efter ett dygn med uppladdning och återhämtning är det dags för slutspelet att dra igång och det väntar fyra intressanta kvartsfinaler där åtta lag ska halveras. Nedan kommer lite uppsnack inför samtliga matcher och lite senare under dagen ska vi fokusera extra på Tre Kronors match mot Lettland.

Schweiz – Tyskland

Vi inleder med ett möte som inte ses som det på pappret hetaste men det finns ändå en hel del prestige när Schweiz och Tyskland ska göra upp om en plats i semifinalerna. För båda lagen var gruppspelet en framgång, en del räknade inte med att Tyskland skulle ta sig vidare till kvartsfinal och få trodde att Schweiz skulle kunna vinna sin grupp före lag som Tjeckien och Kanada. Ser man till prestationerna de senaste dagarna får Schweiz räknas som klar favorit, man har förstärkt med flertalet NHL-stjärnor som är på jakt efter landets första VM-guld och dagens utmaning känns överkomlig. Ska Tyskland ha någon chans att skrälla gäller det att stjärnan Moritz Seider kliver fram, i gruppspelet kändes det som att backen inte riktigt visade framfötterna men nu måste han höja sig. Annars är VM över.

Matchen startar 15:20 och sänds på SVT play. 

 

USA – Tjeckien

Samtidigt som Schweiz gör upp med Tyskland spelas ett tungviktsmöte i Tammerfors mellan två länder med en fyllda prisskåp. Båda landslagen har höga målsättningar med årets VM och för USA är siktet inställt på revansch eftersom man föll i bronsmatchen mot just Tjeckien för ett år sedan. Gruppspelet var ett bevis på att amerikanerna har något bra på gång, där vann man samtliga matcher och i mötet mot Tre Kronor visade man prov på ett fint spel som det faktiskt doftade medalj om.

Tjeckien har, något i skymundan, också inlett VM på ett bra sätt men det var tillslut väldigt små marginaler som gjorde att man tog sig vidare till kvartsfinal. Truppen är inte riktigt lika stark som förra året men Dominik Kubalik har spelat väldigt bra och veteranen Roman Cervenka fortsätter att ösa in poäng när det vankas VM. På pappret får man dock räknas som en underdog i dagens match, USA har varit en riktig smällkaramell och ses av de flesta som favorit till att gå vidare.

Matchen startar 15:20 och sänds på SVT1 samt SVT play. 

 

Sverige – Lettland

Ett par timmar efter USA och Tjeckiens match är det dags för Tre Kronor att kliva in i slutspelet och man gör det mot en motståndare som är fylld av självförtroende. På förhand skulle man se Sverige som klar favorit och visst är det här en match som man borde vinna, men Lettland imponerade stundtals i gruppspelet och med en fanatisk publik som stöd kan det här bli en väldigt intressant match att följa. Här gäller det för de svenska spelarna att inte underskatta sin motståndare. Mer inför matchen kommer senare under dagen.

Matchen startar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

 

Kanada – Finland

Både Sverige och Lettland får ursäkta – här har vi kvällens riktiga höjdare. Temperaturen kommer vara hög i Riga men den lär vara ännu högre i Tammerfors där Finland ska ta sig an Kanada i ett riktigt tungviktsmöte där både prestige och en semifinalplats ligger i potten. Det som gör matchen extra intressant är att lagen möttes i finalen förra året, den gången med Finland som segrare. Det nederlaget svider fortfarande för Kanada som nu har siktet inställt på revansch.

Tittar man på gruppspelet höll de båda giganterna ungefär samma nivå, inget av lagen gjorde succé men man gjorde samtidigt inte bort sig. De gjorde helt enkelt det som krävdes för att ta sig vidare. Hos Kanada kretsar en hel del kring lagets tre spelare från Calgary, där backen Mackenzie Weegar toppar den interna poängligan efter att ha gjort nio poäng i gruppspelet. Man får dock klara sig utan Joe Veleno som är avstängd resten av VM för en uppmärksammat aktion i mötet mot Schweiz för några dagar sedan och rent spelmässigt är det ett avbräck. Ska man titta lite extra på någon annan spelare i laget kan det passa bra med talangen Adam Fantilli, som spås göra upp med Leo Carlsson om att bli vald som tvåa i sommarens draft. Ser man endast till gruppspelet har svensken varit den bättre av spelarna, men det kanske är nu det lossnar för Fantilli?

Hos Finland finns det naturligtvis ett gott självförtroende inför kvällens match, man brukar spela väldigt bra på sin hemmaplan och publiken i Tammerfors kommer vara som en extra utespelare. Bland nyckelspelarna finns naturligtvis fixstjärnan Mikko Rantanen som varit bra men som fortfarande kan höja sig ett snäpp, samma sak gäller Joel Armia och i målet blir Emil Larmi väldigt viktig. På pappret får Kanada räknas som knapp favorit men det vore dumt att underskatta finsk sisu.

Matchen börjar 19:20 och sänds på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här