Idag bjuds det på fyra intressanta gruppspelsmatcher i Ishockey-VM. 

Efter några intensiva dagar rullar gruppspelet i Ishockey-VM vidare och under tisdagen spelas det fyra matcher som kan visa sig viktiga. Det finns några lag som fått en bra start och som vill fortsätta på den inslagna vägen, samtidigt som vissa lag behöver hitta formen och plocka viktiga poäng.

Inför dagens matcher i Ishockey-VM

Danmark – Norge (16:20)

Vi börjar med en på förhand intressant match mellan två länder som har en lång historia som rivaler, både sportsligt och på en hel del andra områden. När det kommer till ishockey är det Danmark som imponerat mest de senaste åren och det är även dem som inlett gruppspelet bäst, man har vunnit en av sina två matcher medans Norge förlorat sina tre första matcher. Danmark kommer senast från en tung förlust (1-5) mot Kanada där man höll jämna steg i två perioder för att sedan släppa in tre mål i den tredje perioden, men i premiären mot Österrike vann man med samma siffror och visade stundtals upp ett väldigt bra spel.

För Norges del har VM inletts tungt, åtminstone rent resultatmässigt. Igår föll man mot Finland med 1-4 och det var en relativt blek insats men tidigare under gruppspelet har man spelat ganska bra även om det inte resulterat i poäng. Mycket kretsar kring Mats Zuccarello Aasen men han mådde dåligt och missade därför gårdagens match, men ser ut att kunna vara med mot Danmark vilket stärker lagets chanser avsevärt.

Kazakstan – Lettland (16:20)

I eftermiddagens andra match väntar ett möte mellan två lag som genom åren hållit en liknande nivå men där Lettland numera ses som en ganska klar favorit. Mycket tack vare att det faktiskt blev VM-brons förra året, men även eftersom de lyckats få fram flertalet talanger som tagit sig hela vägen till NHL. Kazakstan inledde gruppspelet övertygande genom att besegra Frankrike med 3-1 men sedan blev det förlust mot Slovakien (2-6) så det är svårt att veta på vilken nivå man egentligen befinner sig.

Lettland hade en del problem i sin premiär mot Polen men vann tillslut efter förlängning och precis så blev det även i mötet med Frankrike, där där Kaspars Daugavins klev fram och avgjorde med en sekund kvar att spela. Med fyra inspelade poäng på de två inledande matcherna har Lettland ett litet grepp om sin tredjeplats i grupp B och man ligger faktiskt före förhandsfavoriten USA som har lika många poäng men en sämre målskillnad.

Kanada – Österrike (20:20)

Här ser vi matchen med dagens på förhand mest givna utgång, för de flesta räknar kallt med att Kanada vinner utan några större bekymmer. Kanada har fått en bra start på sitt gruppspel och efter segern mot Storbritannien vann man med 5-1 mot Danmark vilket gör att lönnlöven sitter i en fin sits inför fortsättningen av gruppspelet. Mycket har kretsat kring Connor Bedard som gör sitt första VM och 18-åringen har verkligen inlett turneringen på ett övertygat sätt, det har blivit två mål i båda matcherna och han kliver därmed in i kvällens match som en av VM:s hetaste målskyttar. I mötet med Danmark fick man även in stjärnan John Tavares i laguppställningen och den rutinerade forwarden kommer säkerligen bli bättre för varje match som går.

När det handlar om vintersport är Österrike något av en maktfaktor men inte när det kommer till just ishockey. Man har visserligen lyckats få några spelare till NHL genom åren men landslaget har haft svårt att konkurrera med de främsta och det kommer förmodligen synas i kvällens match. Alplandet står på noll poäng efter två spelade matcher, men man bjöd på bra motstånd och förlorade bara med uddamålet (5-6) i derbyt med grannen Schweiz.

Polen – Frankrike (20:20)

Parallellt med Kanadas match spelas en av dagens mest viktiga matcher där viktiga poäng står på spel för både Polen och Kanada. De båda lagen vill undvika att hamna i bottenstriden av Grupp B men just nu är det precis där som man befinner sig. Båda lagen står på en poäng vardera efter två spelade matcher vilket inte riktigt speglar lagens insatser eftersom både Frankrike och Polen stundtals imponerat.

Polen är tillbaka i VM för första gången på många år och även om man förmodligen inte kommer ta sig vidare till slutspelet så har man visat prov på ett uppoffrande spel där det är tydligt hur mycket det betyder att landslaget är tillbaka på den högsta nivån. Det syntes inte minst i mötet med Tre Kronor där det blev förlust men där man kämpade hårt och visade en fin passion som gjorde supportrarna på läktarna stolta.

Frankrike föll något överraskande mot Kazakstan i premiären men höjde sig avsevärt och lyckades få med sin en poäng från mötet med Lettland vilket fick ses som en framgång. Mycket om Frankrike kretsar kring lagets offensiv där det finns flertalet rutinerade spelare, inte minst Pierre-Edouard Bellemare som håller till i NHL och i kvällens match hoppas man att den rutinerade forwarden ska kliva fram och spela en avgörande roll.

MER OM VM: Seger för Tre Kronor mot Tyskland 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här