Det är ett taggat Tre Kronor som ska ge sig in i den olympiska hockeyturneringen. 

Väntan har varit lång sedan uttåget mot Tyskland i kvartsfinalen 2018, men snart är det dags för Tre Kronor att försöka ta revansch och lyckas bättre än man gjorde för fyra år sedan. Under dagarna släpptes nyheten att det blir Anton Lander som får axla ansvaret som lagkapten, senast var det som bekant Joel Lundqvist som hade den rollen. Vid sin sida får forwarden Marcus Krüger och Henrik Tömmernes.

“Kände att mina chanser var stora”

Lander var med i OS-laget även för fyra år sedan men det finns även en hel del olympiska debutanter i truppen som gör sig redo inför premiären mot Lettland. En av dessa är backen Oscar Fantenberg, som nu får chansen att göra sitt första mästerskap sedan VM 2016.

– Det känns lite overkligt att få spela ett OS, inte riktigt förstått det ännu. Det kommer nog när man väl kommer dit och få se allting, säger backen till VMishockey ett par dagar innan avfärden till Peking.

Det var nog en del som inte hade tippat att du skulle vara en av spelarna i OS-truppen, med tanke på att du inte spelat så mycket med landslaget, hur såg du på dina chanser att få en biljett till Peking? 
– Kände när NHL inte skulle spela OS att jag hade chans att komma med. Jag har varit med en del med landslaget och tyvärr fått säga nej på grund av skador och spelar i ett topplag i Europas bästa liga så kände att mina chanser var stora.

Vanligtvis brukar stämningen i OS-byn vara det som många aktiva tar med sig från spelen, hur känns det att ni förmodligen inte kommer kunna ha så mycket kontakt med andra under de kommande veckorna? 
– Klart man hade velat ha ett vanligt OS med allt man kan göra utanför men nu kommer de bli 100% fokus på hockey och vad vi ska göra. Sen får vi se hur mycket man kan röra sig när vi kommer dit.

“Han sprider ett lugn”

Nu är du inne på din andra säsong i SKA St Petersburg, hur skulle du beskriva livet i den ryska storklubben? 
– Livet i SKA är bra, allting funkar väldigt bra i klubben och den är väldigt proffsig så finns inget att klaga på alls. Sen är det en annan kultur men klubben är väldigt proffsigt skött.

Många tror att din lagkamrat Lars Johansson kommer få en nyckelroll i OS, vad skulle du säga är hans styrka? 
– Det tror jag också efter hans supersäsong! Han är väldigt noggrann med allting, sen tycker jag han läser spelet väldigt bra och pratar mycket med sina backar. Han. sprider ett lugn till oss backar också så man känner sig lugn.

Du kommer även möta flera av dina kamrater från St Petersburg under turneringen, finns det någon speciell du helst inte vill möta en mot en?
– Det ska bli väldigt kul att möta lagkamrater. Vill möta alla, alltid kul att möta vänner. Men måste jag säga någon skulle jag säga (Leo) Komarov för han spelat tufft och spelar hårt så det kommer bli jobbigt.

Du är en av flera spelare i truppen som har spelat en hel del i NHL, vad tar du med dig från dina år där? 
– Svårt att säga, men lite rutin att spela tuffa matcher och matcher som betyder mycket. Sen att man mött världens bästa spelare och vet man klarar av det.

Det blev en viss besvikelse när Sverige föll mot Tyskland i kvartsfinalen för fyra år sedan, hur ser du på era chanser att vara med och slåss om medaljerna den här gången? 
– Tycker vi har bra chanser att vinna, vi har ett bra lag och kommer vara jobbiga att möta. Det gäller det att få ihop allting på kort tid och det tror jag vi kan få.

FAKTA: Oscar Fantenberg
Ålder: 30 år
Position: Back
Moderklubb: IF Troja-Ljungby
Nuvarande klubb: SKA St Petersburg
Statistik den här säsongen: 33 matcher, 5 poäng (0+5), 19 utvisningsminuter
Meriter: 1 SM-Guld 1 seger i Champions Hockey League, 124 NHL-matcher

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här