Förhandsfavoriten har inlett arbetet inför Junior-VM. 

Efter att ha förlorat den dramatiska finalen mot ärkerivalen USA i senaste Junior-VM:et så går Kanada in med förhoppningen att vinterns mästerskap ska bli stunden då man tar sig tillbaka upp på tronen. Precis som förra vintern äger JVM rum i Kanada vilket naturligtvis bidrar till att man ses som den största förhandsfavoriten, och laget åker till Edmonton med en flera tunga namn i truppen.

En fixstjärna med guldkant

Den kanadensiska landslagsledningen har i dagarna presenterat sin brutto-trupp till mästerskapet så det finns fortfarande några spelare som inte kan vara helt säkra på en plats, men det gäller inte Owen Power. Backen var inte med i Junior-VM förra säsongen men avslutade densamma med att knipa en plats i lönnlövens trupp till VM där han noterades för tre poäng när Kanada tog hem guldet.

19-åringens fina insatser under säsongen gjorde honom till högvilt bland NHL-scouterna och det kom inte som någon överraskning när den unge backen valdes först av alla i sommarens draft. Trots detta faktum är Power kvar i collegeligan och NHL-debuten i Buffalo ser ut att vänta ytterligare ett tag, men i juniorlandslaget är han given och det är inget snack om att University of Michigans guldklimp kommer vara en nyckelspelare i mästerskapet.

Silvertrion tillbaka

Varje år kommer det fram nya talanger inom den kanadensiska hockeyn så det ser ut att bara bli tre spelare som återkommer från förra säsongens lag, bland dessa hittar vi målvakten Dylan Garand som fick agera backup senast men som har stora chanser till mer speltid den här gången. Främste utmanare ser ut att bli Sebastian Cossa, som dominerar i WHL och som redan skrivit kontrakt med Detroit.

Förutom Garand är även backen Kaiden Guhle och forwarden Cole Perfetti tillbaka för att försöka bärga hem guldet till Kanada, där den sistnämnda fått chansen att debutera i NHL under inledningen av säsongen. Precis som Power kommer även Perfetti bli en viktig spelare om det ska bli ett lyckat mästerskap.

Nästa stora stjärna?

Spelare som Owen Power och Cole Perfetti i all ära, men det finns faktiskt en ännu större talang som kommer få fler ögon på sig under de kommande veckorna. Redan förra säsongen visade Connor Bedard att han kan bli något alldeles extra, 16-åringen briljerade i HV71:s juniorlag och följde sedan upp det med många fina matcher i WHL – dessutom dominerade forwarden i U18-VM där det bland annat blev sju mål på lika många matcher.

Tonåringen har redan fått många blickar på sig men ser inte ut att kunna väljas i någon NHL-draft fören sommaren 2023, han är dock redan på en så pass hög nivå att mycket talar för att det kan bli succé i JVM. Får man bara hålla ögonen på en spelare under mästerskapet så är Bedard det klokaste valet. Där kan det hända grejer.

KANADAS PRELIMINÄRA TRUPP TILL JVM 
Målvakter 
Sebastian Cossa, Edmonton Oil Kings
Dylan Garand, Kamloops Blazers
Brett Brochu, London Knights
Backar 
Lukas Cormier, Charlottetown Islanders
Kaiden Guhle, Edmonton Oil Kings
Vincent Iorio, Brandon Wheat Kings
Carson Lambos, Winnipeg Ice
Daemon Hunt, Moose Jaw Warriors
Ryan O’Rourke, Sault Ste. Marie Greyhounds
Donovan Sebrango, Grand Rapids Griffins
Ronan Seeley, Everett Silvertips
Jack Thompson, Sudbury Wolves
Olen Zellweger, Everett Silvertips
Owen Power, University of Michigan
Forwards 
Xavier Bourgault, Shawinigan Cataractes
Mavrik Bourque, Shawinigan Cataractes
Will Cuylle, Windsor Spitfires
Jack Finley, Spokane Chiefs
Ridly Grieg, Brandon Wheat Kings
Dylan Guenther, Edmonton Oil Kings
Kent Johnson, University of Michigan
Hendrix Lapierre, Acadie-Bathurst Titans
Zach Dean, Gatineau Olympiques
Elliot Desnoyers, Halifax Mooseheads
William Dufour, Saint John Sea Dogs
Luke Evangelista, London Knights
Mason McTavish, Peterborough Petes
Jake Neighbours, Edmonton Oil Kings
Cole Perfetti, Manitoba Moose
Joshua Roy, Sherbrooke Phoenix
Justin Sourdif, Vancouver Giants
Logan Stankoven, Kamloops Blazers
Ryan Tverberg, University of Connecticut
Shane Wright, Kingston Frontenacs
Connor Bedard, Regina Pats

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här