Jag får tag på Jörgen på Växjös tågstation. Han är på väg hem. Vi börjar dock inte prata ishockey alls, utan som vanligt med Jörgen vill han veta att allt är bra med familjen och vad som händer i helgen. Den Jörgen du ser privat, i TV eller i media är alltid densamme; ingen fasad, utan bara en riktigt trevlig person och en god vän.

Vi avbryts av tågstationens klassiska utrop: ”Öresundståget mot Köpenhamn via Alvesta, Hässleholm, Malmö C och Köpenhamn kommer strax in på spår 1ab.

Skall du vidare mot Köpenhamn eller blir det hem mot Karlstad i helgen?
– Nej, du; inget galej, utan det blir hem mot Värmland. Det har varit ett par spännande dagar i Växjö.

Han har precis haft sin första samling med de spelare i Växjös hockeylag som fanns tillgängliga för dagen. Många är borta på uppdrag, men ett antal har kört igång sin sommarträning inför kommande säsong och för Jörgen har det varit nyttigt att visa upp sig. Jörgen ikläder sig en ny roll i Växjö. Den första på elitnivån som ”head coach” och han är väldigt taggad inför uppdraget. Han fortsätter: 

– Det är ett steg upp i hierarkin och det har alltid varit ett eget uppsatt mål att försöka bli en bra ”head coach” på högsta nivån. Jag har varit i Växjös organisation tidigare (se säsongerna 2017 och 2018) och har ett bra fundament att stå på. Det är en toppklubb som alltid vill och skall kämpa i toppen. Det finns ingen annan målsättning, säger Jörgen.

Du dyker upp i klubben igen och är åter i svensk ishockey, samtidigt som din tidigare vapendragare Sam Hallam skall ta sig an det svenska landslaget efter årets ishockey-VM. Pratar du och Sam mycket idag? Jag vet att du alltid gillat Sams tydlighet som ledare. Hur ser du på hans uppdrag som förbundskapten?

– Sam är jättebra. Vi har alltid haft en bra dialog. Han är inte bara tydlig och ställer rätt krav, utan han är också en väldigt fin människa. Det uppskattar jag. Det du ser är det du får. I mina ögon kommer han bli väldigt nyttig som svensk förbundskapten, säger Jörgen.

Han har egentligen precis landat i sig själv och från Schweiz, där hans Davos nådde semifinal. Det blev ett abrupt slut mot Zug i semifinalen, men det Jörgen pratar mest om var hur Davos överkom ett 0-3 underläge i kvartsfinalen mot Rapperswill för att vinna serien med 4-3. Han fortsätter:

– Det var fjärde gången i schweizisk historia som ett lag vände 0-3 till 4-3 i en matchserie. Det var häftigt och den energi som laget visade upp imponerade på mig. Jag har själv aldrig upplevt den typen av vändning tidigare. När vi sedan klev in i semifinalserien mot Zug var de helt enkelt bättre än oss. För mig var det dock så nära max vi kunde komma i år. Det är klart att du alltid vill vinna guldet, men Zug och Zürich som spelar i final är två riktigt bra lag. Det kan vi inte ta ifrån dem, avslutar Jörgen.

I bakgrunden hörs tåg skynda förbi i parti och minut, men Jörgen står tryggt kvar på perrongen. Han vet att det blir en sen kväll i kväll, men hem till Karlstad kommer han förr eller senare. Jag frågar honom om han kommer kolla på första matchen i SM-finalserien mellan Luleå och FBK. Han svarar snabbt:

– Det missar jag inte. Två grymt bra hockeylag, utan att jag för den skull har jättebra inblick i något av dem i nuläget. Det var 2011 som FBK vann senast och de fantastiska fansen i Karlstad längtar med garanti att få stråla samman på torget efter matchserien. Men det blir inte enkelt. Jag är inne på att det blir Luleås organisation mot FBKs individuella skickligheter. Jag har verkligen imponerats över hur FBKs trupp kunnat hantera allt som hänt under säsongen. Det har varit skifte av spelare, av tränare, av sportchef och det till det bättre om vi ser på de resultat som kommit efter alla korrigeringar. FBK har i och för sig haft en hög nivå på den offensiva touchen, men försvarspelet har stundtals varit sådär tills Mitell tillträdde. Det tycker jag han gjort riktigt bra. Nu är FBKs försvarsspel riktigt aggressiva och tuffa. Det som dock varit konkret och tydligt nästan hela säsongen är organisationen tillika maskinen Luleå. De skall vara favoriter även om FBKs skicklighet kan ställa till det. När jag ser på Luleå är de ett målsnålt lag som har en förmåga att stänga ner matcher och vinna med max ett mål. Det i sig är en styrka. Jag ser också fram emot att få kika på Omark. Han är skickligaste av alla i de båda lagen. Han är en fenomenal hockeyspelare som själv kan avgöra en match. Det kommer bli jämnt och må bäste lag vinna, säger Jörgen.

Det plingar till högtalarna. Tåg försenat. Jörgen suckar djupt. Vi pratar vidare om livet tills jag kommer in på att hans CV (se faktaruta reds anm.) är ett av de tyngsta jag sett och läst. Han skrattar gott och tackar ödmjukt för det.

– Det är klart att jag är stolt över vad jag åstadkommit som spelare. Att säga något annat vore dumt, men det som ändå har varit det bästa med att ha fått spela ishockey på allra högsta nivån är den energi du får när du spelar tillsammans med andra och lyckas tillsammans. OS-guldet i Turin var ett minne som aldrig kommer blekna för att i nästa stund vinna 5 SM-guld med Färjestad. 2006 var ett sådant år, där vi vann OS-guld, VM-guld och SM-guld. Jag säger vi för du står och faller tillsammans. Det handlar om lagidrott och du är aldrig starkare än den svagaste länken. Ishockey är det bästa jag vet, säger Jörgen.

Sakta hör jag hur han börjar flytta på sig. Tåget som var försenat börjar närma sig stationen. Jag hinner fråga honom om han kommer kolla på VM-ishockeyn i Finland på plats i maj. Han svarar blixtsnabbt:

– Ja, jag kommer faktiskt se två matcher live är tanken, men jag kommer framförallt se så många matcher jag kan och hinner med framför TV eller på andra plattformar. De svenska matcherna kommer jag inte missa. Jag såg förresten träningslandskampen igår och det var väl ingen fröjd för ögat, men det är som sagt träningsmatcher och kommer bli väldigt mycket bättre. De skiner inte nu, men det skall finnas saker att slipa på och vad jag förstått och hört kommer det vara ett stort intresse för NHL-spelarna att vilja delta i Finland i år och det är alltid positivt. För mig skall alltid Sverige vara favoriter. Så är det bara, säger Jörgen.

Han börjar fippla lite med telefonen, eftersom tåget rullar in på stationen. Innan han avslutar säger han att det bästa med att spela i det svenska landslaget är när alla spelare samlas. Polare från förr. Det blir en massa hyss mest hela tiden. Jörgen betonar att det måste finnas. Alla är införstådda med vad det innebär att spela för Sverige. I gult och blått. I vått och torrt. Men det är väldigt viktigt att kunna skratta mycket och skapa energi i gruppen. Finna gemenskapen och då är som sagt skrattet överlägset mest nyttigt.

Har du något bra hyss som du kommer ihåg?

– Det finns många. ”Shoe check” är en. Har du hört den? Den handlar om att en utsedd spelare kryper in under matsalsbordet och knyter ihop någons (ofta en ny eller mindre rutinerad spelares) skor och samtidigt smetar ketchup på skorna. Då ropar någon ”shoe check” och alla måste då böja sig ner och känna efter. Det blir alltid ett stort garv när du ser den som fått sina skor fyllda med ketchup skall resa sig upp och tvätta rent dem. Normalt brukar man då hylla den som utför hysset, men den här gången fick den också sitt skratt i halsen, eftersom när han skulle få ta emot (vad han trodde gängets jubel och applåd) istället fick en 2 liters vattenkaraff över sig. En kul händelse. En annan jag minns väl var den när vi snodde en av läkarnas böcker. Det var en tegelsten. Ca 800 sidor och han hade precis börjat läsa den. På ett smått finurligt sätt lyckades vi med materialarens omsorg snyggt skära bort de sista 100 sidorna i boken, vilket gjorde att slutklämmen, epilogen och avslutningen försvann. Låt mig säga som så att det hördes både ett och annat ljud från läkaren när denne gjorde sin upptäck, avslutar Jörgen.

Vi avslutar samtalet när Jörgen satt sig tillrätta på tåget. Nu skall han färdas hemåt och det är inte bara resan hem till Karlstad han ser fram emot; utan också den nya resan som han valt. Den att åter vara tillbaka i svensk ishockey. Som ”head coach” för Växjö. För Jörgen betyder svensk ishockey stor kultur och en högre standard; en stolthet. Han älskar varje andetag av den. Han vet också om att han får ytterligare en chans att lyckas tillsammans med andra igen. Och är det någon som vet hur det känns att vinna OS-guld, VM-guld och just SM-guld, så är det Jörgen Jönsson.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Ansvarig utgivare / Chefredaktör Simon är chefredaktör och ansvarig utgivare på VMishockey.se. Han har en gedigen bakgrund från olika webbtidningar där han varit med och bevakat flertalet stora sportevenemang genom åren. Telefon: 0708178563