VMishockey blickar tillbaka på en händelserik draft. 

Förutom mästerskapen är NHL-draften en av årets höjdpunkter och så blev det även 2022. Det spekulerades vilt kring vilken spelare som skulle väljas först och den här gången stod Montréal för det historiska valet när man knep supertalangen Juraj Slafkovsky. Det var nämligen första gången som en slovakisk spelare väljs som nummer ett i draften. Ett stort ögonblick för landet och ett minst lika stort ögonblick för den lovande 18-åringen som har allt som krävs för att slå sig in i världens bästa liga.

För svensk del dröjde det ett tag innan den första spelaren valdes, men totalt sett blev det en relativt lyckad draft där hela 27 spelare fick chansen att dra på sig en NHL-tröja för första gången. Nedan följer en sammanställning med samtliga talanger som kommer ett litet steg närmare drömmen om att få spela i världens bästa liga.

Svenskarna som valdes i draften

15) Jonathan Lekkerimäki, forward – Vancouver  
Ryktades på förhand bli vald bland de tio främsta men fick vänta ytterligare några minuter innan Vancouvers General Manager Patrik Allvin annonserade att man ville rekrytera den lovande forwarden. Är en av de yngsta spelarna som blev vald och hamnar i en klubb som har en tradition att vilja ha svenska spelare. Just nu är exempelvis Elias Pettersson lagets största stjärna.

16) Noah Östlund, forward – Buffalo 
Strax efter att Lekkerimäki valdes kom turen till Noah Östlund, som till vardags är hans lagkamrat i Djurgården. Har en fin säsong bakom sig och hamnar nu i en klubb som är i full gång med att bygga ett ungt och hungrigt lag som vill framåt. Om ett par år kan Östlund bli en viktig pusselbit för Sabres.

19) Liam Öhgren, forward – Minnesota 
NHL-draften blev minst sagt lyckad för Djurgården, hela tre spelare valdes bland de 20 främsta och för Öhgrens del väntar nu ett möjligt äventyr i en del av landet som har en stark svenskkoppling. Sitter på kontrakt med järnkaminerna även över den kommande säsongen men kan på sikt bli en del av det lag där Kirill Kaprizov är den största stjärnan och där den svenska backen Jonas Brodin är något av en trotjänare.

27) Filip Bystedt, forward – San Jose 
San Jose fick vänta ett bra tag innan man fick göra sitt första val i draften och det föll på den östgötska talangen som stod för totalt 59 poäng i Linköpings J20-lag den gångna säsongen. 18-åringen hann även med att göra debut i SHL samt vinna U18 VM-guld med småkronorna, vilket förmodligen fick västkustlaget att få upp ögonen för honom.

45) Mattias Hävelid, back – San Jose 
Harmoni är viktigt i ett lag och det kanske bidrog till att San Jose även valde att plocka in ytterligare en svensk från Linköpings organisation. Precis som Bystedt kommer Hävelid från en bra säsong där han noterades för 23 matcher i SHL och stod för hela tolv poäng när guldet i U18-VM säkrades.

55) Elias Salomonsson, back – Winnipeg
Salomonsson är en av de yngsta svenska spelarna att väljas i draften och det skedde ungefär vid den tidpunkt som det spekulerats kring, vilket gjorde att Winnipeg passade på när chansen gavs. 17-åringen är inte riktigt redo för NHL än men har redan hunnit debutera i SHL och precis som flera andra i draften hade han del i U18-guldet.

64) Filip Nordberg, back – Ottawa 
Ottawa har haft några klassiska svenskar genom tiderna och nu hoppas man att Södertäljes guldklimp ska bli en av dem. Gjorde en fin säsong i SSK:s juniorlag men fick även chansen att debutera i A-laget, där han förhoppningsvis ska få göra fler matcher även i vinter. Behöver ett par år innan han är redo för en resa västerut.

65) Calle Odelius, back – New York Islanders 
Här kommer en liten överraskning. Många hade tippat att Odelius skulle väljas i förstarundan, kanske rent av bland de tio främsta, men han fick vänta till andra draftdagen innan New York Islanders valde honom. Placeringsmässigt är det kanske en liten besvikelse, men 18-åringen går ändå mot en ljus framtid där första steget är att göra en bra säsong med Djurgården i Hockeyallsvenskan.

70) Alexander Suzdalev, forward – Washington 
Suzdalev kan blicka tillbaka på en händelserik säsong där han öste in poäng i J20-serien, fick debutera i HV71:s A-lag och dessutom hade del i U18 VM-guldet. Nu väntar nästa äventyr och även om det är en bra bit kvar innan Washington plockar in honom så måste det kännas speciellt att bli vald av ett av ligans bästa lag.

72) Oskar Pettersson, forward – Ottawa
En stark säsong i Rögles juniorlag bidrog till att väcka NHL-klubbarnas intresse, men det var nog de fina insatserna under U18-VM som gjorde att han valdes redan som nummer 72. Det var nämligen betydligt tidigare än det spekulerats och visade samtidigt att Ottawa sett något speciellt i 18-åringen.

80) Elias Pettersson, back – Vancouver 
Ja – ni hörde rätt. Precis som 2017 väljer Vancouver en spelare från Sverige vid namn Elias Pettersson. Den här gången handlar det visserligen om en back som mestadels spelat juniorhockey, men precis som för fem år sedan är det en lovande spelare som man hoppas mycket på. Vem vet, om några år kanske vi hittar båda spelarna i Canucks laguppställning.

85) Ludwig Persson, forward – Washington 
Washington gillar spelare som kan producera poäng och det är precis vad man hittat i Persson, som stod för hela 64 poäng i Frölundas juniorlag den gångna säsongen. 18-åringen fick även debutera i SHL men har fortfarande en bra bit kvar innan han är redo för att slå sig in i Capitals, men draften visar att klubben tror på honom.

86) Lucas Edmonds, forward – Tampa Bay 
Lucas hade kunnat bli vald redan för ett par år sedan, men då imponerade han inte tillräckligt mycket på NHL-scouterna. Hårt arbete lönar sig dock och efter en stark säsong i OHL valdes 21-åringen av storklubben Tampa Bay, som gått till final tre år i rad. Det är bara att lyfta på hatten för den lovande forwarden som väckt sin NHL-dröm till liv igen.

92) Adam Engström, back – Montréal 
Draften blev speciell för Montréal eftersom man stod som värd och dessutom fick göra det första valet. Den blev även speciell för Djurgården, som fick med flertalet spelare. Bland annat den unge backen Adam Engström som förväntas spela i Rögles juniorlag nästa säsong men som kan blicka tillbaka på en händelserik vinter där det blev SHL-debut och en riktigt fin säsong i järnkaminernas juniorlag.

101) Simon Forsmark, back – Carolina 
Filip Forsmark debuterade tidigt i SHL men blev aldrig draftad, bättre gick det för lillebror Simon som valdes tidigt i den fjärde rundan av Carolina. Fick många chanser i Örebro den gångna säsongen och fortsätter kurvan åt rätt håll kan han med tiden bli redo för en flytt västerut.

105) Anton Johansson, back – Detroit 
Detroit håller på att bygga ett nytt lag och det verkar vara en medveten strategi att satsa på svenska spelare. Det har trots allt fungerat tidigare. Förra sommaren valdes flera blågula talanger och i årets draft plockade man ytterligare två lovande spelare. Johansson är inte redo för NHL än men debuterade i SHL förra säsongen och kan ta nya steg i rätt riktning i vinter.

122) Dennis Hildeby, målvakt – Toronto 
Här har vi ett på flera sätt intressant val som kan visa sig bli väldigt lyckat. Få talade om Hildeby på förhand men den lovande målvakten imponerade i Färjestad förra säsongen och har precis det som Toronto söker. I sommar kommer klubben förmodligen värva in en stjärnmålvakt men med tiden kan den unge svensken bli något att satsa på, en stor och lovande keeper ligger precis rätt i tiden.

125) Ludvig Jansson, back – Florida
På förhand hade nog Jansson drömt, men kanske inte räknat, men att bli vald i draften men i den fjärde rundan presenterades han av Florida. Något som en lovande säsong i Södertälje förmodligen starkt bidrog till. Lär stanna kvar i kringelstaden även i höst men kan på sikt bli en spelare som Florida väljer att satsa på.

129) Maximilian Kilpinen, forward – Detroit
Det var det där med svenska spelare och Detroit. Efter att ha snittat omkring en poäng per match i Örebros juniorlag väcktes Red Wings intresse och man valde därför att avsluta den fjärde rundan med att välja den lovande forwarden. Allt talar dock för att han spenderar den kommande säsongen hemma i Närke.

151) Kevin Reidler, målvakt – Ottawa 
Det är alltid något av en chansning när man gör de avslutande valen i en draft, men här kan Ottawa ha gjort ett riktigt kap. Reidler är visserligen orutinerad, men det är de flesta spelarna i hans årskull och han är faktiskt en av de yngsta som blev valda i draften. Imponerade i AIK:s J18-lag och kan han ta över spaden även i J20 så kan säsongen 22/23 bli ett steg i rätt riktning. Blir en spännande spelare att följa.

158) Samuel Jonsson, målvakt – Edmonton
Det dröjde visserligen ett bra tag, men tillslut valdes flera svenska spelare i draften och för Jonssons del blev det av den klassiska klubben Edmonton. Är inte redo att flytta till Kanada i nuläget men har potential och kan han göra en bra säsong i Rögles juniorlag är mycket vunnet.

168) Theo Wallberg, back – Ottawa
Ottawa siktade in sig på flertalet svenska spelare som man förhoppningsvis kommer bli väldigt nöjda med. I Wallberg får man en lovande back med offensiva styrkor som gjort det bra i Skellefteås J20-lag men som nu väntas ta klivet över till Nordamerika för att spela i USHL. Något som kan visa sig klokt, det vore inte första gången en svensk spelare tar den lite längre vägen till NHL. Ett genombrott i SHL är inte alltid den givna vägen.

175) Fabian Wagner, forward – Winnipeg 
Året 2022 blir ett som Fabian Wagner förmodligen aldrig kommer att glömma. Förutom guldet med Linköpings J20-lag blev det även guld i U18-VM och som grädde på moset fick den unge forwarden dessutom debutera i SHL. Har potential att bli väldigt bra och kan nog räkna med fler chanser i Östgötaslättens bidrag till högstaligan även i vinter.

187) Gustav Karlsson, forward – Buffalo 
Buffalo är en blågul klubb som även verkar satsa på blågula spelare. Rasmus Dahlin är en av lagets största stjärnor, Noah Östlund blev klubbens första val i draften och man valde även Gustav Karlsson. Den lovande forwarden har öst in poäng i Örebros juniorlag och kan mycket väl gå mot en säsong där det blir en hel del inhopp i SHL, vilket vore ett bra tillfälle att imponera på de nordamerikanska scouterna.

188) Nils Juntorp, forward – Chicago 
Visst, Chicago är inte riktigt den klubb man var för några år sedan, men att bli vald av en “original-six-klubb” är trots allt väldigt stort. Juntorp har en bra bit kvar till NHL men har imponerat i HV71:s juniorlag och visade även upp sig på ett bra sätt i Hockeyettan med HC Dalen.

202) Joel Ratkovic Berndtsson, forward – Buffalo 
Det där med svenska spelare verkar som sagt var vara Buffalos melodi och man skulle även hinna välja Ratkovic innan det var dags att stänga årets draft. Sett till statistiken har den unga forwarden gjort en väldigt bra säsong i Frölunda och det är faktiskt en smula överraskande att han inte fått chansen även i A-laget. Förhoppningsvis sker det den kommande säsongen.

211) Linus Sjödin, forward – Buffalo
Sabres la flera av sina ägg i den svenska korgen och i Sjödin kan man mycket väl ha hittat en guldklimp. Den lovande forwarden fick speltid i merparten av Rögles SHL-matcher förra säsongen och ser ut att vara en del i deras planer även till hösten. Dessutom väntar J20-VM för 19-åringen och det är som bekant ett väldigt bra skyltfönster. Kan bli en spelare som vi tittar på om några år och tänker “varför draftades han så sent?”.

Vilken svensk spelare tror du kommer debutera först i NHL?

MER OM NHL-draften – Historisk draft för Slovakien 
Svenskarna som kan draftas tidigt

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här