Tre Kronor tog sin sjunde raka seger när Slovakien besegrades med 6-1 och har därmed vunnit samtliga gruppspelsmatcher. Nu väntar kvartsfinal mot rivalerna Finland på torsdag.

Det blev ännu en vinst under gruppspelet för Tre Kronor, som därmed fortsatt är obesegrade i VM-turneringen. Sverige tog en klar seger mot Slovakien och slutsiffrorna blev 6-1. Efter en halvdan insats mot Frankrike igår, gjorde det svenska laget en betydligt bättre match idag och övertygade mot Slovakien. Filip Gustavsson vaktade det svenska målet och gjorde en bra match. Lagkapten Erik Karlsson visade vägen med tre nya poäng från hans sida.

Tre Kronor avslutar alltså gruppspelet med enbart vinster och en imponerande målskillnad, med 35 gjorda mål och endast nio insläppta. Nu väntar en kvartsfinal för Sverige under torsdagen, och där blir det tufft motstånd i form av rivalerna Finland.

– Det ska bli kul, givetvis. Nu blir det lite annorlunda, nu har man inte råd att ha en dålig dag ibland. Så det är bara att hoppas att den här matchen och gruppspelet vi har haft har gett oss självförtroende. Det ska bli kul att vi börjar på allvar här nu, sa Erik Karlsson efter matchen till Viaplay.

Tre Kronors nya PP-formationer levererade

Matchen inleddes med ett tidigt powerplay för Tre Kronor, och de tog vara på chansen direkt. Lucas Raymond styrde in ett skott från Victor Hedman, som innebar ett powerplay-mål för Sverige som testade lite nya formationer i den spelformen. Första perioden fortsatte sedan vara jämn och lagen växlade chanser med varandra.

– Det är klart att det är skönt att göra mål. Vi letar alltid efter saker att förbättra, så det var skönt att vi hängde dit den, sa Victor Hedman till Viaplay om powerplay-målet efter första perioden.

Tidigt i den andra perioden fick Slovakien chansen i powerplay och kom också riktigt nära, endast stolpen stod i vägen för ett kvitteringsmål. Därefter ökade Tre Kronor tempot och det belönade sig även i målprotokollet. Först gjorde Erik Karlsson 2-0 med ett välplacerat handledsskott. Sedan levererade powerplay-spelet återigen och målskytt denna gången var André Burakovsky. Efter det ökade Isac Lundeström på ledningen med Sveriges fjärde mål i matchen.

Tredje perioden inleddes med något avvaktande spel, där Tre Kronor mest såg ut att kontrollera hem tre poäng. Joel Eriksson Ek kunde även öka på den svenska ledningen, med ett mål i boxplay. Men Slovakien ville inte ge sig utan ett mål ikväll och lyckades också göra sitt första, och enda, mål i matchen genom Michal Ivan. Men Eriksson Ek var inte klar än och med mindre än tre minuter kvar av tredje gjorde han sitt andra mål för kvällen.