Det väntar en händelserik dag i hockeyns tecken. 

Onsdag brukar betyda hockey för många och så blir det verkligen för alla hockeyälskare i republiken Jämtland, det bjuds nämligen på flera intressanta matcher i U18-VM som har sin gruppspelsavslutning under dagen.

Tjeckien – Slovakien (12:00)

En intensiv dag i hockeyns tecken inleds redan vid lunch då ett europeiskt derby står på menyn. Tjeckien bjuder in Slovakien till kamp och det blir ett möte mellan två lag som inte direkt älskar varandra. Det som gör dagens möte extra intressant är det faktum att det även är en ren gruppfinal eftersom både Tjeckien och Slovakien vunnit sina inledande matcher. Tjeckiskorna vann sin premiär med uddamålet (3-2) mot Schweiz och följde sedan upp det med att besegra Japan med 5-1. Slovakien vann även dem mot Japan (6-3) och slog sedan även Schweiz, den matchen slutade 4-1.

Ska man plocka ut några enskilda spelare att hålla ögonen på så känns tjeckiskan Tereza Plosová som ett givet val, 16-åringen stod för hela tio poäng i turneringen förra säsongen och har inlett bra även den här gången. Ska Tjeckien kunna skrälla sig till en medalj måste hon leverera. Även Slovakien har flera lovande spelare och där är det Nela Lopusanova som imponerat mest hittills, redan i premiären stod hon för tre mål och sedan blev det ytterligare två kassar i mötet mot Schweiz. Något som gör att den blott fjorton år gamla supertalangen toppar poängligan. Här har vi en spelare som redan öser in poäng i landets högstaliga och som kan bli precis hur bra som helst under rätt förutsättningar.

Finland – Sverige (16:00)

Strax efter att Tjeckien tagit sig an Slovakien är det dags för ett nytt derby då Sverige ska försöka besegra rivalen Finland. Om dagens första match är en gruppfinal så är det här raka motsatsen, för varken Sverige eller Finland har vunnit någon match hittills i turneringen. Svenskorna inledde genom att förlora mot USA (3-6) och i måndags föll man även mot Kanada, den gången med 2-4 men det stod faktiskt 2-2 inför den tredje perioden.

För finsk del har det också gått tungt, åtminstone resultatmässigt. I premiären fick man se sig besegrat med hela 0-8 mot Kanada och ett dygn senare krossades laget av USA (1-8), vilket gör att man inte går in i dagens match med ett gott självförtroende. Snarare tvärtom. För svensk del har spelet trots allt sett ganska bra ut och kan man komma upp på en liknande nivå som mot Kanada finns en god chans till seger.

Noterbart inför matchen är att Sverige använt sig av två målvakter under inledningen av turneringen, i premiären fick Ida Henriksson chansen mellan stolparna men mot Kanada var det Felicia Frank som vaktade målet. Ser man till deras insatser skiljer det inte så mycket, men på pappret är Frank en målvakt som håller en lite högre nivå och det kan tala för att hon får förtroendet i dagens match. Matchen sänds på SVT1 samt SVT play.

Schweiz – Japan (18:00)

Efter två intressanta matcher spelas det mötet som på pappret känns minst intressant, här handlar det nämligen om B-gruppens två sämsta lag som haft svårt att få spelet att stämma under inledningen av turneringen. Båda lagen har förlorat sina två matcher och rent spelmässigt har man inte imponerat.

För publiken i Östersund är den här matchen ingen höjdare men för lagen finns det en hel del att spela om, det gäller nämligen att vinna för att undvika nedflyttning till B-divisionen. Tittar man på hur lagen presterat hittills borde det kunna bli en ganska jämn match där Japan har lite mer individuell skicklighet men där Schweiz överlag är ett bättre lag och där målvakten Talina Benderer är strået vassare än båda de japanska målvakterna som spelat varsin match.

Kanada – USA (20:00)

Vad passar väl bättre än att avsluta en fullspäckad dag med en gruppfinal mellan de två högst rankade lagen i årets U18-VM? Föga överraskande har både Kanada och USA inlett turneringen med dubbla segrar vilket gör kvällens match extra intressant, de som lyckas vinna sätter sig i en fin sits inför slutspelet samtidigt som man även sätter sig i respekt.

Kanada krossade Finland med hela 8-0 i sin premiär och följde sedan upp det med att även besegra Sverige, men i måndagens match var man faktiskt stundtals pressade och det dröjde till en bit in i tredje perioden innan man kunde säkra segern. Segersiffrorna (4-2) speglade inte riktigt matchbilden.

För USA’s del har inledningen på turneringen varit bra, man var det bättre laget i premiären mot Sverige och mot Finland kunde man ha lekstuga. Den matchen vann man med hela 8-1 efter att Margaret Scannell gjort tre av målen, och den lovande forwarden gjorde som bekant även ett mål i mötet mot Sverige vilket gör att hon ligger tvåa i skytteligan. På pappret har Kanada en lite bättre trupp men ser man till insatserna hittills har USA faktiskt övertygat mer, vilket kan göra kvällens match till en riktig höjdare.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här