En intensiv torsdag inleds med ett högintressant möte. 

Efter en vecka fylld med gruppspelsmatcher är det dags för slutspelet i VM att inledas och i den första av fyra kvartsfinaler möts de två högst rankade lagen från Europa – Tjeckien och Finland. Rent historiskt har Finland varit det allra bästa landslaget på kontinenten men på senare år har Tjeckien tagit stora steg framåt och man kom till VM med ett historiskt brons att försvara. Något som gör eftermiddagens match extra intressant, eftersom Finland haft för vana att lämna VM med just bronsmedaljer.

Tjeckiens väg till kvartsfinal

Tjeckien gick som sagt var in i VM med ganska höga förväntningar på sig och man fick en bra start på gruppspelet genom att besegra Japan, även om det krävdes förlängning innan Katerina Mrazova kunde säkra segern. Efter premiären gick det dock betydligt tyngre, det blev förlust mot både Kanada och USA men sedan kunde tjeckiskorna höja självförtroendet genom att ta en övertygande seger (5-2) mot Schweiz. En seger som gjorde att man slutade trea i Grupp A och därför får möta Finland i eftermiddagens kvartsfinal.

Noterbart är att de förväntade toppspelarna i Tjeckien inte riktigt lyckats leverera hittills i turneringen men det beror till stor del på att man mött ett väldigt bra motstånd. I de på pappret lite enklare matcherna har de visat upp ett relativt bra spel vilket kan tala för att de tar för sig även i eftermiddagens match, även om Finland är en bra värdemätare. Det finns bland annat ett sparkapital i supertalangen Adela Sapovalivova som inlett turneringen mediokert men som stod för ett mål i lagets senaste match och som har en skyhög potential.

Tjeckiens interna poängliga i VM

 1. Noemi Neubauerova, 3 poäng (0+3)
  Dominika Laskova, 3 poäng (0+3)
 2. Alena Mills, 2 poäng (1+1)
  Sara Cajanova, 2 poäng (1+1)
  Michaela Pejzlova, 2 poäng (1+1)
  Natalie Mlynkova, 2 poäng (1+1)
  Daniela Pejsova, 2 poäng (1+1)
  Tereza Vanisova, 2 poäng (0+2)

Finlands väg till kvartsfinal

För första gången på länge spelade Finland i den gruppen där varken USA eller Kanada befann sig och det skulle vara något som gynnade laget. Man inledde gruppspelet genom att krossa Frankrike med hela 14-1 och sedan tog man en stabil seger även mot Tyskland, den matchen slutade 3-0 efter att den rutinerade backen Jenni Hiirikoski varit inblandad i två av lagets mål.

I rivalmötet mot Sverige hamnade man i ett besvärligt underläge men i den tredje perioden fick man tillslut ordning på spelet och med fyra raka mål kunde man säkra en seger med 4-2 vilket även säkrade förstaplatsen i gruppspelet. Att det sedan även blev seger mot Ungern (5-0) blev mest som grädde på moset.

Finlands interna poängliga i VM

 1. Petra Nieminen, 8 poäng (3+5)
 2. Viivi Vainikka, 7 poäng (4+3)
  Noora Tulus, 7 poäng (1+6)
 3. Ronja Savolainen, 6 poäng (4+2)
  Nelli Laitinen, 6 poäng (2+4)
  Jenni Hiirikoski, 6 poäng (1+5)
  Sanni Vanhanen, 6 poäng (0+6)

Med tanke på att Finland övertygat hittills i VM får de gälla som knapp favorit i den här kvartsfinalen, men det är samtidigt svårt att veta på vilken nivå Tjeckien egentligen befinner sig. Lagets senaste match, mot Schweiz, var dock något av ett styrkebesked och kan man komma upp på en liknande nivå så kan det här nog bli en väldigt jämn kamp mellan två lag som mer än gärna vill lämna VM med en medalj.

Kvartsfinalen mellan Tjeckien och Finland startar 16:00. 

 

SÅ SPELAS DAGENS/KVÄLLENS/NATTENS KVARTSFINALER
Tjeckien – Finland (16:00)
USA – Tyskland (19:30)
Kanada – Sverige (23:00)
Schweiz – Japan (02:30)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här