Det vankas hockeyfest i Prag under torsdagskvällen. 

Efter två kvartsfinaler där Kanada och Schweiz stått för övertygande insatser är det dags för kvällens två matcher, där vi bland annat får se Tre Kronor möta rivalen Finland. Den matchen spelas i Ostrava men i den tjeckiska huvudstaden Prag står mötet mellan värdlandet och USA på menyn. En match som har allt som krävs för att bli en riktig höjdare.

Vilken favorit håller för trycket?

USA inledde gruppspelet med en tung förlust mot Sverige men har sedan höjt sig och nu kliver man in i slutspelet med ett gott självförtroende och med en väldigt stark trupp där något oväntat Matthew Boldy är den främsta poänggöraren, tack vare sina sex mål och åtta assist. Bredden på den amerikanska offensiven är imponerande och ser man bara på pappret får USA gå in i kvartsfinalen som favorit. I laget finns även Johnny Gaudreau som noterades för elva poäng i grundserien vilket betyder att han gjort sammanlagt 43 poäng fördelat över fem VM – ingen annan amerikansk spelare har gjort fler.

Tjeckien står inför en tuff utmaning men man har stundtals spelat väldigt bra och alla vet hur det här laget kan spela när allt stämmer. Offensiven håller en väldigt hög klass och man har blivit betydligt starkare nu när David Pastrnak och Pavel Zucha anslutit till truppen. Dessutom har veteranen Roman Cervenka börjat producera och nu hoppas man att hemmapubliken ska bli som en extra utespelare. USA är som sagt var favorit men det vore oklokt att räkna ut tjeckerna på förhand. Det här kan bli en riktig höjdare.

I den här matchen finns det egentligen två favoriter, USA är det starkaste laget på pappret och man har höga krav på sig från de nordamerikanska medierna samtidigt som Tjeckien har både press och stöd från publiken. Frågan är vilket av lagen som kan hantera pressen på bäst sätt.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Tjeckien – 26
USA – 37
Insläppta mål
Tjeckien – 14
USA – 16
Powerplay
Tjeckien – 30.00%
USA – 30.43%
Boxplay
Tjeckien – 78.95%
USA – 100%
Poängkungen
Tjeckien – Roman Cervenka, 10 poäng (3+7)
USA – Matthey Boldy, 14 poäng (6+8)

Matchen börjar 20:20 och sänds på Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här