Ikväll har Tre Kronor chansen att fullborda en imponerande bedrift. 

Efter en minst sagt intensiv period är det dags för gruppspelet i Ishockey-VM att fullbordas och för svensk del väntar Slovakien i den avslutande matchen. Redan på förhand har Tre Kronor säkrat sin förstaplats i Grupp B tack vare gårdagens seger mot Frankrike, där man hade ett stort spelmässigt övertag men där det tillslut “bara” blev 3-1 efter att André Burakovsky spikat slutresultatet i tom bur.

I övrigt har Tre Kronor gruppspelet imponerat på många och nu står man inför en sista utmaning i form av Slovakien där en seger skulle innebära att det svenska laget går genom hela gruppspelet utan att ha tappat någon poäng. En minst sagt imponerande bedrift som skulle göra Tre Kronor till en än större guldfavorit inför slutspelet som lurar runt hörnet.

Trots att gruppsegern redan är säkrad finns det fortfarande saker som Tre Kronor kan träna på i kvällens match, inte minst spelformen powerplay. Trots ett på pappret väldigt starkt lag har man haft väldigt svårt att imponera med en man mer på isen, faktum är att det svenska laget bara har drygt 18 % i spelformen, vilket är sämre än länder som Österrike och Frankrike. Man är dock bra mycket bättre än kvällens motståndare som bara har ynka 5.26 % i powerplay vilket är näst sämst i hela turneringen, så där finns det också utvecklingspotential.

TRE KRONORS MATCHER I GRUPPSPELET

Sverige – USA: 5-2 (Eriksson Ek x2, Raymond, M.Johansson, Hedman)
Sverige – Polen: 5-1 (M.Johansson, Raymond, Karlsson x2, Burakovsky)
Tyskland – Sverige: 1-6 (Karlsson, Pettersson, Olofsson, Grundström, Burakovsky, Lundeström)
Kazakstan – Sverige: 1-3 (M.Johansson, Zetterlund, L.Johansson)
Lettland – Sverige: 2-7 (Dahlin, Brodin, Zetterlund x2, Pettersson, Eriksson Ek, M.Johansson)
Sverige – Frankrike: 3-1 (Raymond, Karlsson, Burakovsky) 

Motståndarkollen

Samtidigt som Tre Kronor redan säkrat sin gruppseger och kan gå in i kvällens match med känslan att det är som ett genrep inför slutspelet så är det annorlunda hos Slovakien. Visst, laget ligger fyra inför matchen men man glider in på isen med vetskapen att det rent teoretiskt kan bli så att Lettland tar sig förbi vilket skulle göra att Slovakien missar kvartsfinal. För att bli så ska dock Lettland vinna med stora siffror mot USA samtidigt som Slovakien förlorar med minst lika stora siffror mot Sverige.

Slovakiens spel har varit av varierande nivå under gruppspelet, ibland har man inte riktigt fått det att fungera men vid andra tillfällen har det sett betydligt bättre. En av höjdpunkterna har varit förlängningssegern mot USA, där det faktiskt hade kunnat bli tre poäng men där tre insläppta mål i tredje perioden tvingade fram en förlängning. Kommer man upp på en liknande nivå i kvällens match så blir Slovakien en utmaning för ett Tre Kronor som redan börjat snegla mot en möjlig kvartsfinal mot Finland.

SLOVAKIENS MATCHER I GRUPPSPELET

Slovakien – Tyskland: 4-6 (Hrivik, Fehervary, Sukel, Hudacek)
Slovakien – Kazakstan: 6-2 (Pospisil x2, Fasko-Rudas, Sukel, Hudacek, Cingel)
USA – Slovakien: 4-5 efter förlängning (Kelemen x2, Hudacek, Nemec, Koch)
Slovakien – Polen: 4-0 (Cingel x2, Tatar, Cehlarik)
Frankrike – Slovakien: 2-4 (Regenda, Hudacek x2, Grman)
Slovakien – Lettland: 2-3 efter straffar (Pospisil, Cehlarik)

 

Matchen börjar 20:20 och sänds på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här