Luleå sitter kvar på hockeytronen ytterligare ett år. 

I höstas spåddes SDHL-säsongen 22/23 bli en av de mest ovissa på många år, där flertalet lag skulle ha chans att ta hem guldet. Klubbar som HV71, Brynäs och Djurgården har satsat allt mer på damhockeyn de senaste åren och inte minst Brynäs lyftes fram som möjlig utmanare till att putta ner Luleå från hockeytronen.

Redan i grundserien blev det tydligt att vissa lag kunde leva upp till förväntningarna medan andra hade det betydligt svårare. Luleå tog hem seriesegern följt av Brynäs men för HV71 blev det bara en åttondeplats och man föll sedan tungt i kvarten mot just Luleå. Giganten i norr följde sedan upp det genom att vinna semifinalen mot Modo med 3-0 i matchen medan Brynäs besegrade Djurgården med samma siffror. Drömfinalen var därmed ett faktum.

Nytt guld till Luleå – trots tunga avbräcket

Efter att ha inlett finalspelet med dubbla segrar hade Luleå chansen att avgöra på hemmaplan under måndagskvällen och det var ett läge för bra att gå miste om, redan efter två minuters spel tog man ledningen i powerplay genom Petra Nieminen och det blev en fingervisning om vart matchen var på väg. Brynäs stod visserligen upp bra i andra perioden och spelade uppoffrande i defensiven vilket gjorde att Luleå hade svårt att ta vara på sina lägen, men med två minuter kvar att spela kunde Jenna Pirttjärvi först utöka till 2-0 innan hon även spikade slutresultatet till 3-0 i tom bur. Luleås femte raka SM-guld var därmed ett faktum.

Efter slutsignalen utbröt ett firande på isen och där passade man på att hylla stjärnan Jenni Hiirikoski som briljerat hela säsongen men fick utgå i den andra finalmatchen på grund av en skada där en motståndares skridsko gjorde ett stort jack i halsen på finskan, som därmed tvingades se avgörandet från sidan.

– Fantastiskt, vilken match laget gjorde. Vi har ett så starkt lag, de visade att de är vinnarskallar. Vilken stämning det var här med fansen som stöttade oss. Det är en helt annan känsla att inte vara ute på isen, men man får försöka göra sitt bästa för laget, sa stjärnan till SVT sport efter slutsignalen.

Stjärnans bittra avsked

Samtidigt som Luleå firade sitt femte raka SM-guld tvingades Lara Stalder bittert konstatera att hon får lämna Sverige utan någon guldmedalj runt halsen. Den schweziska landslagsstjärnan kom till SDHL 2017 och tog först två silver med Linköping innan flytten till Brynäs – där det blivit tre raka finalförluster. Hon får därmed lämna Sverige utan den ädlaste av medaljer, men gör det som en av ligans största stjärnor och som sen tredje främsta poänggöraren genom tiderna. 28-åringen har bland annat vunnit skytteligan hela fyra gånger och den här säsongen tog hon hem den totala poängligan – fem poäng före Luleås Noora Tulus.

SDHL:s poängliga 2022/23

 1. Lara Stalder (Brynäs) – 61 poäng
 2. Nora Tulus (Luleå) – 56 poäng
 3. Petra Nieminen (Luleå) – 53 poäng
  Anna Meixner (Brynäs) – 53 poäng
 4. Maja Nylén Persson (Brynäs) – 48 poäng
 5. Viivi Vainikka (Luleå) – 41 poäng
 6. Jennifer Wakefield (Modo) – 37 poäng
  Jenni Hiirikoski (Luleå) – 37 poäng
 7. Emma Nordin (Luleå) – 36 poäng
 8. Ronja Savolainen (Luleå) – 32 poäng
 9. Nara Elia (Linköping) – 30 poäng
  Lina Ljungblom (Modo) – 30 poäng
  (Fyra spelare gjorde 29 poäng)

Landslagskollen

På många sätt har Brynäs och Luleå dominerat den här säsongen och det syns även när det kommer till spelare som kommer vara med i VM. Gårdagens silvermedaljörer har med backen Maja Nylén Persson samt forwarden Hanna Thuvik i Damkronornas VM-trupp, samtidigt som Luleå representeras av tre spelare – bland annat målvakten Sara Grahn som åter är med i landslaget igen. Förutom de svenska spelarna finns det ett flertal andra som förväntas vara med i VM, i Brynäs trupp finns bland annat två tjeckiskor med goda chanser till VM-spel men man får förmodligen klara sig utan målvaktsstjärnan Klara Peslarova som skadade sig redan i höstas.

Hos Luleå kryllar det av stjärnor som förmodligen kommer vara med i VM, gårdagens guldhjälte Jenna Pirttijärvi har sakta men säkert börjat nosa på det finska landslaget och med sina elva poäng i slutspelet stärktes hennes VM-aktier. Dessutom är lagets fyra främsta poänggspelare högaktuella för Finlands VM-trupp och man har även en femte spelare i Ronja Savolainen som tidigare samlat ihop hela fyra VM-medaljer samt dubbla olympiska brons.

MER OM DAMERNAS VM: Här är Damkronornas trupp till VM 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.