Snart ska det avgöras vilket lag som ska möta Tjeckien i JVM-finalen. 

För alla som älskar hockey i Halifax är det här ett väldigt bra dygn, inte minst för den kanadensiska publiken som kunde ladda upp med mötet mellan Sverige och Tjeckien innan det att värdnationen ska ta sig an rivalen USA i samma arena. Ett möte där allt handlar om att göra flest mål men där historik och geografi gör det här till något mer än bara en semifinal.

Upp till bevis för favoriten

Inför JVM var de flesta överens om att Kanada samlat de bästa spelarna, byggt den starkaste truppen och därmed även fick gälla som favorit till att ta guldet i mästerskapet som dessutom äger rum på hemmaplan. Efter premiärförlusten mot Tjeckien har man spelat på en imponerande nivå och stundtals har många av spelarna bjudit på hockeygodis, men nu väntar en tuff utmaning som gör att pressen ökar.

I semifinalen mot Slovakien bjöds Kanada på oväntat hårt motstånd och det såg ut att komma som en överraskning, det blev tillslut seger efter förlängning men det hade lika gärna kunnat sluta med förlust och uttåg redan i kvartsfinal. Ska det bli final gäller det för favoriten att stå för en bättre insats, för USA är ett bättre lag än Slovakien och kommer inte ge sig utan kamp.

KANADAS VÄG TILL SEMIFINALEN

Tjeckien – Kanada: 5-2
Kanada – Tyskland: 11-2
Österrike – Kanada: 0-11
Kanada – Sverige: 5-1
Kanada – Slovakien: 4-3 (förlängning)

USA:S VÄG TILL SEMIFINALEN

Lettland – USA: 2-5
Slovakien – USA: 6-3
USA – Schweiz: 5-1
USA – Finland: 6-2
USA – Tyskland: 11-1

En stark underdog

Precis som Kanada är USA en maktfaktor inom hockeyn men man får oftast ses som underdog när länderna möts, så även den här gången. Det kan kanske vara något som passar amerikanerna som inte riktigt fick spelet att fungera i början av turneringen men som sedan blivit bättre allteftersom. I kvartsfinalen mot Tyskland klev flera av de förväntade nyckelspelarna fram och med Logan Cooley i spetsen ser offensiven högintressant ut. Den är utan tvekan tillräckligt bra för att ställa till bekymmer för det kanadensiska försvaret.

Supertalangernas kamp

Nattens semifinal blir även ett möte mellan två av turneringens största stjärnor, som båda två förväntas bli framtida omslagspojkar även i världens bästa hockeyliga. Mycket av snacket kring årets turnering har handlat om Connor Bedard, supertalangen som spås väljas först av alla i sommarens draft och som redan kallas “the next one”. 17-åringen har ett spel många seniorer bara kan drömma om och klev fram som stor matchvinnare i kvartsfinalen där hans mål i förlängningen redan är en klassiker. Under turneringen har han lyckats göra hela 21 poäng och en hel del talar för att han finns med i matchprotokollet även mot USA.

Nattens motståndare har dock också en riktigt lovande spelare som kan bli minst lika bra som Bedard, även om de är två vitt skilda spelartyper. USA:s största stjärna är backen Luke Hughes, en riktig supertalang som kommer från en familj där hockey finns i blodet och mycket talar för att han blir den tredje brodern att spela i NHL. Vissa experter anser att Hughes inte varit tillräckligt bra hittills i JVM men ibland blixtrar 19-åringen till och han har faktiskt gjort tre mål på fem matcher. Vilket är bra, inte minst av en back. Toppen är inte nådd men nattens match kanske blir den då Hughes kliver fram lite extra?

3 KANADENSARE ATT HÅLLA KOLL PÅ 

  1. Connor Bedard. Supertalang. Poängkung. Spelgeni. Det börjar inte finnas mycket mer man kan säga om turneringens bästa spelare.
  2. Olen Zellweger. Offensivt skicklig back med hög potential som i sina bästa stunder är en av världens bästa 19-åringar.
  3. Dylan Guenther. Skicklig målskytt som redan etablerat sig i NHL. Har gjort fem mål i turneringen och kan få en avgörande roll i nattens match.

3 AMERIKANER ATT HÅLLA KOLL PÅ 

  1. Logan Cooley. Stor talang som var väldigt bra i kvartsfinalen. Blir förmodligen lagkamrat med Guenther i Arizona nästa säsong.
  2. Luke Hughes. Skicklig back med enorm potential som fortfarande har mer att bevisa. Kan se loj ut men har ett väldigt fint spelsinne.
  3. Jimmy Snuggerud. Är något av en doldis men har gjort fem mål och tio poäng i turneringen. Gör succé i collegeligan och kan vara med i JVM även nästa vinter.

Pucken släpps 00:30 och kan ses på TV6 samt Viaplay. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.