Efter ett händelserikt gruppspel är det dags att blicka framåt. 

Sedan Småkronorna spelade sin premiär mot Kanada i förra veckan har mycket hänt, det har bjudits på skrällar och mängder av mål vilket lett fram till att vi nu vet hur de fyra kvartsfinalerna kommer att se ut. För svensk del såg det ut att kunna bli något av en drömlottning men eftersom det inte blev seger vid full tid i matchen mot Schweiz fick Småkronorna nöja sig med en tredjeplats i sin grupp vilket gör att man nu får möta Finland i morgondagens kvartsfinal.

Så spelas kvartsfinalerna i U18-VM

USA – Schweiz (11:00)

Redan vid elvatiden inleds den första av fyra kvartsfinaler då USA tar sig an Schweiz och det blir ett möte mellan två lag med helt olika förutsättningar. Att Schweiz är i kvartsfinal ser man som ett gott betyg för lagets insats i turneringen men för USA är det bara seger som gäller – allt annat vore ett gigantiskt misslyckande. Inte minst med tanke på hur bra man spelade i gruppspelet där man tog fyra raka segrar och hade den imponerande målskillnaden 33-7.

I det amerikanska laget kryllar det av supertalanger med hög potential och ska man hålla ögonen på någon lite extra känns Cole Eiserman som ett klokt val, 17-åringen har gjort åtta poäng i gruppspelet och stod för nio mål i U18-VM redan förra året. Det säger en del om hans kapacitet.

Tjeckien – Slovakien (13:45)

I torsdagens andra kvartsfinal väntar en het drabbning mellan två länder som tidigare var i en union men som numera är bittra fiender. På pappret är det här en match där Tjeckien får gälla som klar favorit, man har i sina bästa stunder chans att slåss om en bronsmedalj samtidigt som Slovakien har en kull med spelare som inte riktigt är på samma nivå som för ett par år sedan. Det blev inte minst tydligt under gruppspelet där man förlorade tre av sina fyra matcher, bland annat föll man överraskande med 3-5 i mötet med Lettland.

Tjeckiens väg till slutspelet har också haft sina problem, förlusten mot Kanada var tung men det har även funnits en del glädjeämnen – inte minst segern på straffar mot Sverige. Kommer man upp på en liknande nivå i den här matchen så tar sig Tjeckien vidare till semifinal.

Finland – Sverige (16:00)

Strax efter att Tjeckien och Slovakiens kvartsfinal är över så är det dags för ytterligare ett möte mellan två rivaler med en lång historik kopplad till varandra. Finland bjuder in Småkronorna till kamp och det blir den på pappret mest ovissa av torsdagens kvartsfinaler. De senaste åren har Sverige varit det starkaste av lagen när det kommer till U18-VM men den här gången har Finland ett starkt lag på pappret och anförda av supertalangen Konsta Helenius är siktet inställt på medalj.

Småkronornas väg till kvartsfinal har varit krokig och ska man vara helt ärlig så har spelet i gruppspelet inte direkt övertygat. Det blev visserligen seger med stora siffror mot Kazakstan men i övrigt har man haft bekymmer, vilket inte minst blev tydligt i gruppavslutningen mot Schweiz där det krävdes förlängning för att säkra segern. Några av spelarna har blixtrat till i enskilda matcher men ska det bli seger i kvartsfinalen gäller det att fler kliver fram.

Överlag har Sverige en bättre bredd på sin trupp men Finland har ett par riktigt duktiga spelare, inte minst Emil Hemming, och man går in i matchen med en sjätte spelare eftersom årets U18-VM spelas på hemmaplan. Den här kvartsfinalen har allt som krävs för att bli en riktig rysare.

Kanada – Lettland (18:45)

Om Finnkampen blir en rysare så är torsdagens avslutande kvartsfinal den som, åtminstone på förhand, känns mest given. Här ska det bara bli seger för Kanada, allt annat vore en gigantisk skräll. Lettland vann visserligen mot Slovakien i gruppspelet men överlag skiljer det en hel del mellan deras kapacitet och den som Kanada normalt kommer upp i.

På U18-nivå har Kanada haft svårt att imponera de senaste åren men nu är siktet inställt på att återta tronen och det borde man ha god chans att göra. USA har en bättre bredd men spetsen i Kanada är imponerande och med supertalangen Gavin McKenna i storform är allt möjligt för lönnlöven. Kvartsfinalen mot Lettland blir mer som en repetition inför störra utmaningar.

MER OM U18-VM: Seger för Småkronorna i gruppavslutningen 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här