Idag ska det avgöras vilka lag som gör upp om guldet i U18-VM. 

Ett intensivt mästerskap börjar närma sig slutet men det återstår fortfarande viktiga matcher att spela och idag ska det avgöras vilka två lag som tar sig vidare till final. I dagens första semi möts USA och Slovakien i ett möte där ett lag har väldigt höga förväntningar på sig, medan det andra kan spela utan någon som helst press.

USA

Rent historiskt är USA en maktfaktor på juniornivå och man kommer till årets VM med ett silver i bagaget, vilket gjorde att det bara fanns ett mål – den här gången skulle man gå hela vägen. Hittills har det sett väldigt lovande ut för amerikanerna, i gruppspelet vann man samtliga matcher och där var segern mot Finland (8-4) den bästa insatsen. Matcher mot lite enklare motstånd gav spelarna chansen att finslipa offensiven och just spelet i offensiv zon har varit en av lagets styrkor hittills. I kvartsfinalen mot Tjeckien blev det ingen utklassning rent resultatmässigt (4-1) men man styrde och ställde precis som man ville, med lite bättre effektivitet hade segersiffrorna blivit betydligt större.

USA:s resultat i U18-VM

USA – Lettland: 7-1
Norge – USA: 1-12
USA – Finland: 8-4
Schweiz – USA: 0-10
USA – Tjeckien: 4-1

USA:s interna poängliga

 1. Will Smith, 16 poäng (6+10)
  Gabe Perreault, 16 poäng (5+11)
 2. Ryan Leonard, 14 poäng (7+7)
 3. Cole Eiserman, 9 poäng (8+1)
  Cole Hutson, 9 poäng (0+9)
 4. Oliver Moore, 7 poäng (4+3)
  Will Vote, 7 poäng (1+6)

Slovakien

Att USA är i semifinal känns väntat men det var färre som trodde att Slovakien skulle ta sig såhär pass långt i VM. Inför mästerskapet fanns det vissa tveksamheter till om bredden var tillräckligt bra men det har visat sig att man kan komma långt med en bra spets. För är det något Slovakien har så är det spets, främst i form av Dalibor Dvorský som varit en av turneringens främsta spelare. 17-åringen var bra redan i gruppspelet där Slovakien slutade trea i Grupp A, och i kvartsfinalen mot Finland var han inblandad i samtliga av lagets tre mål. Plötsligt kommer Slovakien vara med och spela om medaljerna och även om det kan sluta med en fjärdeplats så är det ett steg i rätt riktning med tanke på att laget spelade i B-divisionen förra året.

Slovakiens resultat i U18-VM

Tjeckien – Slovakien: 2-3 (efter straffar)
Slovakien – Sverige: 3-5
Slovakien – Kanada: 3-4
Tyskland – Slovakien: 4-6
Finland – Slovakien: 2-3

Slovakiens interna poängliga

 1. Dalibor Dvorský, 11 poäng (6+5)
 2. Juraj Pekarcik, 9 poäng (3+6)
 3. Adam Cedko, 7 poäng (3+4)
 4. Maxim Strbak, 5 poäng (0+5)
 5. Patrik Masnica, 3 poäng (2+1)
  Daniel Alexander Jencko, 3 poäng (1+2)
  Roman Kukumberg, 3 poäng (1+2)

Matchen startar 15:00 och kan ses på SVT play samt Kunskapskanalen. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här