Snart är det dags för en av årets höjdpunkter för alla hockeyälskare. 

Väntan har varit lång men snart är den här och då är det inte julen vi tänker på, utan Junior-VM som alltid är en av de riktiga höjdarna på säsongen. Under de senaste åren har turneringen blivit något av en klassiker i mellandagarna och de svenska matcherna brukar locka många TV-tittare runtomkring i stugorna.

Genom åren har Juniorkronorna lyckats väldigt bra och vid ett flertal tillfällen har man haft spelare som lyfts fram till något alldeles extra. Ibland har talangerna lyckats motsvara förväntningarna medan det i andra fall inte riktigt gått så bra som man kanske hade hoppats. Idag tar vi en titt på tio svenska juniorstjärnor för att se i vilken riktning deras karriärer tog.

Fem juniorstjärnor – det hände sen

Robin Figren 

Efter att ha missat medalj i mer än tio års tid var det 2008 äntligen dags för Juniorkronorna att få en framgång – och det mycket tack vare Figren. I laget fanns det flera framtida NHL-spelare men det var faktiskt Figren som vann den interna skytteligan efter att ha gjort fem mål på sex matcher när laget nådde hela vägen till final där tillslut Kanada blev en för svår motståndare.

Det hände sen – Efter succén i JVM avslutade Figren säsongen på ett bra sätt i WHL innan det blev en flytt till Djurgården där den lovande forwarden gjorde sin första säsong som ordinarie på Elitserienivå. Efter ett år i huvudstaden testade Figren lyckan i New York Islanders organisation men efter lite drygt två säsonger i farmarlaget återvände han till Sverige för spel i Linköping och sedan blev det även spel i HV71 och Frölunda, där han bland annat vann ett SM-guld 2016. 2019-22 blev det en lyckad sejour i Schweiz innan karriären var över men nu verkar 35-åringen ha planer på en comeback, han är nämligen inskriven i division 3-laget Norrtäljes trupp.

Max Friberg 

Efter en lång väntan var stunden inne. 2012 lyckades Juniorkronorna äntligen fullt ut och efter ett fint gruppspel och ett dramatiskt slutspel hamnade man i final där Ryssland besegrades i förlängningen. Mika Zibanejad gjorde det omtalade målet men det få kanske glömt är att Max Friberg var en av lagets stora profiler. Den lovande forwarden stod för hela nio mål och var utan tvekan en av anledningarna till att Sverige kunde ta ett efterlängtat guld. Friberg gjorde sin JVM-debut redan året innan och då spelade han i Hockeyettan med Skövde, men efter säsongen värvades han till Timrå som spelade i Elitserien.

Det hände sen – Efter guldet fortsatte Friberg sin imponerande resa i seriesystemet och säsongen 12/13 fick han debutera i den nordamerikanska farmarligan AHL. Efter fina insatser på den nivån blev det sedan även debut i världens bästa ishockeyliga och mellan 2014-17 noterades Friberg för sex matcher i Anaheim, men det blev även närmare 300 AHL-matcher. Efter sejouren i Nordamerika har Max skördat stora framgångar med Frölunda där det bland annat blivit ett SM-guld och där han numera är lagkapten. Dessutom har han fått representera Sverige i två världsmästerskap samt de olympiska spelen förra året.

Jacob Markström

Efter finalförlusten 2008 hade Juniorkronorna siktet inställt på revansch och med Jacob Markström i målet storspelade man under stora delar av JVM 08/09. Gävlesonen bjöd på flertalet fina matcher som hjälpte laget hela vägen till final där Kanada på nytt stod för motståndet. Att turneringen spelades i Kanada gjorde att trycket på läktaren var enormt och det bidrog till att det på isen stundtals var en hätsk stämning. Markström blev bland annat påkörd hela tre gånger och tillslut vann Kanada matchen med 5-1 men den lovande målvakten lämnade ändå finalen med priset som turneringens främsta målvakt.

Det hände sen – De flesta räknade med att Markström skulle bli en NHL-målvakt och efter ytterligare en säsong hemma i Brynäs gjorde Jacob sin debut i världens bästa liga, men det krävdes ungefär två år i farmarligan innan han på allvar etablerade sig i Florida. Det blev sedan en flytt till Vancouver där svensken tog steg till att bli en av nyckelspelarna och i och med flytten vidare till Calgary höjde han sig ytterligare ett snäpp. Säsongen 21/22 blev Markström nominerad till priset som ligans främsta målvakt och han ses idag som en av svensk hockeys främsta genom tiderna på positionen. På meritlistan finns även framgångar med Tre Kronor, inte minst våren 2013 då han hade stor del i att det blev ett VM-guld på hemmaplan. Nu är 33-åringen inne på sin fjärde vinter i Calgary och sin 14:e säsong i Nordamerika.

Peter Forsberg

Vi måste naturligtvis ta med Peter “Foppa” Forsberg i den här tillbakablicken. Få spelare är så förknippade med Junior-VM som Örnsköldsvikssonen. Det snackades tidigt om att Forsberg hade talang och det blev tydligt när han gjorde stor succé under JVM 92/93, tillsammans med barndomsvännen Markus Näslund hade “Foppa” lekstuga och han lämnade mästerskapet med titeln som poängkung efter att ha noterats för smått otroliga 31 poäng på sju spelade matcher. En siffra ingen varit i närheten sedan dess. Trots succén blev det faktiskt bara silver efter att Kanada tagit hem guldet men Forsberg skulle få sin revansch.

Det hände sen – Efter JVM fortsatte Forsberg sin utveckling hemma i Modo innan flyttlasset gick till Quebec men före debuten i NHL skulle Peter även hinna med att vinna ett OS-guld efter att varit en av hjältarna under straffläggningen i finalen mot Kanada. Ett av målen är en modern klassiker och än idag kan hockeyälskare blunda och se målet framför sig. Efter flytten till NHL blev Forsberg en av Europas ledande spelare i ligan och under sina totalt 14 säsonger i Nordamerika skulle han bland annat vinna Stanley Cup vid två tillfällen, båda med Colorado. Våren 2002 vann han slutspelets poängliga och den efterföljande säsongen vann han den totala poängligan och blev dessutom utsedd till ligans mest värdefulla. Lägg därtill ytterligare ett OS-guld samt två VM-guld så är det inget snack. Peter Forsberg är en av svensk ishockeys största genom tiderna.

Michael Nylander 

Båda sönerna William och Alexander har vunnit den svenska poängligan i varsitt Junior-VM men pappa Michael är ensam om att göra det två gånger. Dessutom i rad. 1992 gjorde han det dessutom före nyss nämnda Peter Forsberg som fick nöja sig med en andraplats och med sina 17 poäng blev Nylander hela mästerskapets poängkung. Som tonåring var stockholmaren utan tvekan en av landets mest lovande spelare och han hade bland annat stor del i att man säsongen 89/90 lyckades vinna det som idag är U18-VM, före Sovjetunionen med framtida stjärnor som Alexei Kovalev och Vyacheslav Kozlov i laget.

Det hände sen – efter att ha varit en av landets största talanger gjorde Nylander succé som rookie i Hartford Whalers säsongen 92/93 och det blev starten på en lång och framgångsrik karriär i världens bästa ishockeyliga. Fram till 2009 blev det drygt 900 matcher i sju olika klubbar, där det gick som bäst som radarpartner till en viss Jaromir Jagr i New York Rangers 2005-07. En allvarlig nackskada 2010 höll på att avsluta karriären men “Nyllet” tog sig tillbaka till isen och spelade i klubbar som Rögle och Södertälje innan karriären tillslut rundades av med spel “hemma” i AIK där han gjorde sina sista matcher hösten 2014. Då kunde stockholmaren blicka tillbaka på en lång karriär med dubbla VM-guld och hela två olympiska spel och hela åtta medaljer från världsmästerskap.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här