Ikväll inleder Tre Kronor den långa resan där VM är slutdestinationen. 

Efter några dagars uppladdning är det ikväll dags för Karjala Tournament att inledas och för svensk del väntar ett möte mot Tjeckien. Merparten av turneringen äger rum i Tammerfors och Finland är värdland för den första av fyra deltävlingar i Euro Hockey Tour, men kvällens match spelas i Växjö.

Tre Kronor ställer upp med en trupp där det finns en hel del bekanta ansikten men man kliver även in i säsongen med flertalet spelare som kan få chansen att debutera. Däribland de båda målvakterna Linus Söderström och Carl Lindbom som gjort väldigt bra ifrån sig under säsongsinledningen. Det står även klart att Christoffer Ehn kan göra debut, detta efter att forwarden sent blivit inkallad av förbundskaptenen. 27-åringen har tidigare blivit svensk mästare med Frölunda och där blev han även dubbel mästare i Champions Hockey League, men sedan två år tillbaka är det Linköping som gäller för Lidköpingssonen.

HÄR ÄR TRE KRONORS TRUPP

Målvakter
Linus Söderström (Skellefteå), Carl Lindbom (Färjestad)
Backar
Oscar Fantenberg (Linköping), Carl Dahlström (Färjestad), Petter Granberg (Skellefteå), Niklas Hansson (Zug), Olle Alsing (Leksand), Tim Heed (Ambrí-Piotta), Anton Lindholm (Leksand), Joel Persson (Växjö)
Forwards
Joakim Nygård (Färjestad), Max Friberg (Frölunda), André Petersson (HV71), Oscar Lindberg (Skellefteå), Anton Bengtsson (Rögle), Mario Kempe (Luleå), Victor Ejdsell (Färjestad), Dennis Rasmussen (Davos), Jonathan Dahlén (Timrå), Marcus Sylvegård (Växjö), Jesper Frödén (Zürich), Patrik Karlkvist (Oskarshamn), Linus Johansson (Färjestad), Christoffer Ehn (Linköping)

Säkerheten i fokus

Det kan inte ha undgått någon att säkerheten inom svensk ishockey hamnat i fokus den senaste tiden, sedan några dagar tillbaka gäller väskförbud på svenska arenor och det har även debatterats huruvida det är säkert att gå runt på gatorna i svenska kläder – vare sig man är aktiv eller supporter. Den debatten har främst gällt fotboll men nu har även svenska ishockeyförbundet agerat.

– Vi ska inte åka med några stripade fordon, inget ”Sweden” på bussarna eller kommersiella budskap som kan kopplas till att ett landslag från Sverige är på besök. Till och från ett land, då är vi civila. Det gäller alla våra landslag. I bussar och på hotell har vi sagt att vi kan ha våra representationskläder, säger Abbe Törsleff som är säkerhetsansvarig på svenska ishockeyförbundet till Expressen.

Motståndarkollen

Under helgen ska Tre Kronor möta Schweiz och Finland men ikväll står Tjeckien för motståndet och det är ett landslag som är inne i ett intressant skede. Efter succén förra året då landet lyckades ta en efterlängtad medalj i VM har siktet ställts in på våren 2024 då världsmästerskapet kommer spelas på förhand. Att anordna ett VM på hemmaplan gör att fler spelare från NHL väntas tacka ja till att vara med, men stommen lär komma från Europa och Karjala Tournament blir därför ett första tillfälle att imponera på förbundskaptenen Radim Rulík som gör debut i rollen.

Noterbart är att Tjeckien har ett väldigt starkt lag när det kommer till ledarsidan, för några dagar sedan anslöt Tomas Plekanec – med drygt tusen matcher i NHL på meritlistan – som assisterande förbundskapten och i den rollen finns sedan tidigare även Marek Zidlicky som spelade tolv säsonger i NHL mellan 2003-16. Som om det inte vore nog har man den tidigare NHL-keepern Ondrej Pavelec som målvaktstränare och general manager är ingen mindre än Petr Nedved som spelade närmare tusen matcher i NHL. Lägg därtill att även Martin Havlat (femton säsonger i NHL) finns med i ledarstaben är det inget snack om att Tjeckien kraftsamlar inför VM.

I den tjeckiska truppen finns fyra spelare från SHL samt ytterligare några med ett förflutet i svenska klubbar, däribland Michael Spacek som gjorde succé i Frölunda säsongen 21/22 men som numera håller till i den Schweiziska ligan. Noterbart är dock att man får klara sig utan veteranen Roman Cervenka som spelat tio VM och som blev utsedd till mästerskapets främsta forward när man lyckades ta brons 2022. I 37-åringens frånvaro ses spelare som David Tomasek (Färjestad) och Michal Repik (Sparta Prag) som möjliga nyckelspelare i turneringen.

Matchen startar 19:00 och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.