Juniorkronorna stod inför en tuff utmaning under måndagsnatten. 

Efter att ha vunnit mot både Schweiz och Österrike hade Sverige ett bra självförtroende inför nattens möte mot USA men det skulle visa sig bli en långt ifrån lätt utmaning. Efter fem minuters spel fick amerikanerna chansen att spela matchens första powerplay och väl där kunde Brett Berard ge laget ledningen med sitt första mål i turneringen. Sverige stod för en relativt bra inledning i matchen men lyckades inte ta vara på sina chanser i den första perioden.

I andra perioden befäste USA sin ledning genom Matt Coronato som inlett turneringen lovande och överlag hade Sverige svårt att utnyttja sina chanser kring det amerikanska målet. Istället för en svensk reducering hade USA chansen att utöka ledningen ytterligare men Jesper Wallstedt stod för en stark insats i det svenska målet.

Talangens dubbel släckte svenska hoppet

Efter två spelade perioder hade Sverige fortfarande en rimlig chans att vända matchbilden men lite drygt fem minuter in i den tredje akten kunde Coronato utöka den amerikanska ledningen med ytterligare ett mål. Där och då såg läget dystert ut för Juniorkronorna och man hade inte riktigt energi nog att ta sig in i matchen, faktum var att det var närmare ett fjärde amerikanskt mål än en svensk reducering.

Lovande avslutning – till ingen nytta

Med åtta minuter kvar av matchen stod Emil Andrae för en fin prestation när han fintade förbi en amerikansk back och drog till med ett dragskott som letade sig in bakom Kaidan Mbereko. Sverige fick därmed en reducering till skänks vilket skapade lite spänning under slutet av matchen, det amerikanska laget backade hem en aning för att försöka svara sin ledning men med två minuter kvar drog man på sig en onödig utvisning.

I det efterföljande powerplayspelet kunde Juniorkronorna få in ytterligare en reducering efter att Åke Stakkestad kunde trycka in en retur mitt framför den amerikanska målvakten som inte riktigt övertygade i matchen. Under den avslutande minuten pressade Sverige på för en kvittering men närmare än Stakkestads mål skulle man inte komma utan USA vinner matchen med uddamålet vilket säkerställer deras gruppseger.

Jämfört med insatsen mot Österrike kommer det svenska laget inte riktigt upp på samma nivå, samtidigt ställs man mot en motståndare som håller högre klass än de två tidigare lagen. USA vinner matchen helt rättvist även om Juniorkronorna avslutar på ett lovande sätt där man visar prov på fin moral.

MATCHFAKTA
USA – Sverige: 3-2 (1-0,1-0,1-2)
1-0, Brett Berard (Bordeleau, Hughes)
2-0, Matt Coronato (Cooley, Knies)
3-0, Matt Coronato (Slagert, Cooley)
3-1, Emil Andrae (Wallinder, Magnusson)
3-2, Åke Stakkestad (Andrae, Olausson)
Skott: 41-30
Utvisningsminuter: 6-6
Publik: Ingen uppgift

Nattens resultat gör att Sverige står inför en spännande avslutning på gruppspelet där seger mot Tyskland innebär kvartsfinal mot Lettland. En förlust skulle göra att Juniorkronorna ställs inför en oviss match mot antingen Kanada eller Finland.

Vad tycker du om Sveriges insats hittills i Junior-VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här