Det bjöds på både målfester och spänning under Ishockey VM:s första dag.

Så var den äntligen här, dagen då Ishockey-VM i Tjeckien hade sin premiär och det bjöds direkt på fyra underhållande och välspelade matcher. I den ena av fredagskvällens sena matcher ställdes Tre Kronor mot USA i det som vissa såg som en tidig gruppfinal och det skulle bli en lyckad premiär för svensk del. Redan i första perioden syntes det att den stjärnspäckade truppen börjat hitta varandra på ett bra sätt och även om USA höjde sig efter paus så var det fortsatt Sverige som satt i förarsätet. När Marcus Johansson satte 3-1 i andra perioden kändes segern nära men sen blev det spänning i och med Brock Nelsons reducering tidigt i tredje perioden.

I slutskedet av matchen tog USA ut målvakten i jakt på en kvittering men det gav Victor Hedman chansen att sätta 4-2 i tom bur och innan slutsignalen ljöd skulle även Joel Eriksson Ek spika slutresultatet till 5-2 med sitt andra mål för kvällen. Tre Kronor inleder därmed VM med en seger och kan gå in i söndagens match mot Polen med en god känsla i laget.

Premiärseger för Schweiz – tyngre för Norge

Några timmar innan Tre Kronors match visade Schweiz att man också har något bra på gång. Premiären mot Norge blev en relativt enkel utmaning och tre mål i andra perioden bäddade för en seger där slutresultatet skrevs till 5-2 efter att Nino Niederreiter gjort ett mål och noterats för en assist.

– Jag tycker att vi hade några bra spel i början av matchen, men avslutade inte första perioden på det sättet vi ville. Överlag spelade vi bra hockey och det fanns vissa lägen där vi kunde varit lite vassare, sa forwarden till IIHF.com efter slutsignalen.

Tysklands formbesked – Tjeckien pustar ut

I övrigt kan vi notera att Tyskland precis som Schweiz fick en bra start på gruppspelet. I premiären mot Slovakien imponerade man stundtals och det skulle bli fredagens mest målrika match, detta efter att publiken bland annat fått se fem mål i andra perioden. I tredje perioden hade Slovakien chansen att ta sig in i matchen men Marek Hriviks mål till 3-4 blev bortdömt, istället blev det tysk seger med 4-6 efter att Yasin Ehliz spelat fram till tre av målen.

Kvällens sena möte mellan Finland och Tjeckien blev en målsnål och tät historia där det tillslut blev värdlandet som drog det längsta strået, men det krävdes straffar för att säkra segern. Matchen präglades inte direkt av något skönspel och det dröjde till straffläggningen innan publiken i 02 Arena på allvar fick valuta för entrépengen. Där stod hemmalaget för två mål samtidigt som Lukas Dostal höll tätt i målet och Tjeckien får därmed med sig två poäng från sin premiär, även om det satt långt inne.