Kanada åker till de olympiska spelen med siktet inställt på revansch. 

De senaste dagarna har flera landslag bestämt hur de ska formera trupperna i de kommande olympiska spelen i Peking och igår var det dags för Kanada att presentera vilka spelare som ska försöka bärga en guldmedalj. Noterbart är att förbundskaptenen Troy Ryan tagit ut en rutinerad trupp där hela tretton spelare var med i OS för fyra år sedan och två stycken var faktiskt med redan på hemmaplan i Vancouver 2010. Den gången blev det guld för Rebecca Johnston och Marie-Philip Poulin och man vann även i Sochi fyra år senare, men 2018 fick Kanada se sig besegrat av ärkerivalen USA. Det vill man inte ska ske igen.

Offensiv spets ska säkra guldet

Kanada är en stormakt både på dam- och herrsidan så det är ingen överraskning att man åker till Kina med en väldigt stark trupp, det finns bra spelare på varje position men på pappret är det offensiven som imponerar som mest. Både Johnston och Poulin blir nyckelspelare även den här gången, men som tur var finns det fler som kan bidra i det offensiva spelet.

En spelare som spås få en nyckelroll hittar vi i form av Mélodie Daoust, 30-åringen som vunnit allt som går att vinna. Redan 2014 blev det OS-guld och förra säsongen ledde hon Kanada till ett VM-guld, där blev forwarden dessutom utsedd till turneringens MVP. Något att ta med i beräkningen är att Kanada valt att spela en hel del träningsmatcher inför OS, det har bland annat blivit hela sex matcher mot USA och man har även spelat flera matcher mot diverse juniorlag från herrsidan.

Svenskprofilen saknas

Det vi kan notera kring den kanadensiska laguttagningen är att flera spelare tackat för sig sedan det senaste olympiska spelet, bland annat målvakten Shannon Szabados som rankas som en av världens bästa i modern tid. 35-åringen har inte spelat det senaste året så karriären tycks vara över men så är inte fallet för en annan spelare som också var med för fyra år sedan. För oss svenska hockeyälskare har Jennifer Wakefield varit en profil i många år, forwarden tog steget till svenska SDHL redan säsongen 13/14 och sedan dess har hon hunnit med att vinna två SM-guld. Wakefield har även vunnit guld i både OS och VM men det har inte blivit något spel i landslaget sedan 2018.

Det är dock inget snack om att 32-åringen håller hög klass, förra vintern stod hon för 18 mål i Linköping och den här säsongen har hon gjort succé i herrarnas division 3 tillsammans med Norrköpingslaget Skärblacka. Efter OS får vi facit på om det var rätt att inte ge den rutinerade målgöraren en biljett.

HELA KANADAS OS-TRUPP
Målvakter
Kristen Campbell
Ann-Renée Desbiens
Emerance Maschmeyer
Backar
Erin Ambrose
Ashton Bell
Renata Fast
Jocelyne Larocque
Ella Shelton
Claire Thompson
Micah Zandee-Hart
Forwards
Emily Clark
Mélodie Daoust
Sarah Fillier
Brianne Jenner
Rebecca Johnston
Emma Maltais
Sarah Nurse
Marie-Philip Poulin
Jamie Lee Rattray
Jill Saulnier
Natalie Spooner
Laura Stacey
Blayre Turnbull

Tror du Kanada kan ta hem OS-guldet? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här