Nu har säsongen 2023/24 har dragit igång för många av Damkronornas spelare. 

De senaste veckorna har bjudit på en mängd olika seriepremiär både på hemmaplan och ute i världen, bland annat damernas SDHL där många av Damkronornas potentiella spelare den här säsongen håller till. Idag tänkte vi ta en titt på hur landslagets spelare från vårens VM har inlett säsongen.

SÅ HAR DAMKRONORNAS VM-SPELARE INLETT SÄSONGEN

MÅLVAKTER

Emma Söderberg (PWHL Boston)
Statistik i VM: 5 matcher, 92.4%
Statistik den här säsongen: 0 matcher, 00.0%
Kommentar: En av Damkronornas främsta spelare den gångna säsongen kan blicka tillbaka på några händelserika månader där hon först såg ut att lämna collegeligan för spel i PHF, för att sedan draftas av Boston i den nya proffsligan PWHL. Får hålla igång på egen hand fram till premiären som är tänkt att ske strax efter nyår.

Sara Grahn (Luleå)
Statistik i VM: 2 matcher, 91.0%
Statistik den här säsongen: 3 matcher, 91.1%
Kommentar: Har varit en av Luleås nyckelspelare de senaste fem åren och det mesta tyder på att hon blir det även den här säsongen. Har fått en hel del speltid under de inledande omgångarna och kommer säkert vara aktuell för landslaget om formen håller i sig.

Tindra Holm (Long Island University)
Statistik i VM: 0 matcher, 00.0%
Statistik den här säsongen: 4 matcher, 90.6%
Kommentar: Ses som en av svensk damhockeys mest lovande på målvaktssidan och kommer från tre väldigt fina säsonger i den amerikanska collegeligan, där även den här vintern kommer spenderas. Rankas som förstavalet i Long Islands universitetslag där hon inför säsongen blivit utsedd till assisterande lagkapten.

BACKAR

Annie Silén (Brynäs)
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 6 matcher, 1 poäng (0+1)
Kommentar: Lovande back som förra säsongen fick chansen att göra VM-debut. Har tagit klivet från Leksand till Brynäs där förväntningarna är betydligt högre och det kan bli intressant att följa 21-åringens framfart under vintern.

Nathalie Lidman (Leksand)
Statistik i VM: 4 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 6 matcher, 2 poäng (1+1)
Kommentar: Gjorde precis som Silén VM-debut senast och även om det inte blev någon succé är det här en spelare som kommer få fler chanser i Damkronorna. Har inlett säsongen lovande och kan gå mot sin poängmässigt starkaste vinter hittills i karriären.

Paula Bergström (University of Minnesota-Duluth)
Statistik i VM: 2 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 2 matcher, 0 poäng
Kommentar: Kommer från en fin säsong i collegeligan men i VM blev det bara två matcher och det är lika många chanser hon fått att visa upp sig i sitt nya lag under hösten. Har tidigare även varit med i ett olympiskt spel och ses som en potentiell VM-spelare även den här säsongen.

Josefine Holmgren (Ambrí-Piotta Girls)
Statistik i VM: 7 matcher, 1 poäng (0+1)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 3 poäng (2+1)
Kommentar: Intressant spelare som efter mer än tio år hemma i SDHL (tidigare Riksserien) nu valt att flytta till Schweiz. Något som är väldigt ovanligt för svenska spelare på damsidan. Har inlett sitt äventyr lovande och kommer säkerligen spela i Damkronorna även i vinter.

Linnéa Andersson (Modo)
Statistik i VM: 7 matcher, 1 poäng (1+0)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 2 poäng (0+2)
Kommentar: Spelskicklig back med offensiv potential men som fått en ganska defensiv roll i Modo, där hon är inne på sin andra säsong. Spelade väldigt mycket i Damkronorna förra säsongen och lär finnas med i förbundskaptenens tankar även i framtiden.

Anna Kjellbin (Luleå)
Statistik i VM: 7 matcher, 3 poäng (1+2)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 1 poäng (1+0)
Kommentar: En av de defensiva kuggarna i Damkronorna som utan tvekan kommer få mycket speltid även den här säsongen. Har siktet inställt på att ta karriärens femte SM-guld.

Mira Jungåker (HV71)
Statistik i VM: 7 matcher, 4 poäng (1+3)
Statistik den här säsongen: 4 matcher, 3 poäng (0+3)
Kommentar: En av svensk damhockeys största talanger som spelade en nyckelroll i U18-VM förra vintern men som redan hunnit med två världsmästerskap på seniornivå. Är en av HV71:s nyckelspelare och kommer få ett stort förtroende även i Damkronorna.

Maja Nylén Persson (Brynäs)
Statistik i VM: 7 matcher, 7 poäng (0+7)
Statistik den här säsongen: 6 matcher, 8 poäng (2+6)
Kommentar: Lyftes fram som svensk damhockeys motsvarighet till Rasmus Dahlin när hon slog igenom för några år sedan och den beskrivningen passar fortfarande bra. Har en enorm potential och har trots sin ålder (22) redan hunnit vara med i två OS och hela fyra VM. Är en av SDHL:s främsta backar och kommer bli aktuell för den nordamerikanska proffsligan om den blir ett långvarigt koncept.

FORWARDS

Hilda Svensson (HV71)
Statistik i VM: 7 matcher, 11 poäng (5+6)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 6 poäng (1+5)
Kommentar: Är förmodligen Damkronornas mest lovande och kommer från en fenomenal säsong där hon gjorde stor succé under VM där det bland annat blev fem mål. Är bara sjutton år gammal men redan etablerad i SDHL och har utan tvekan potential att bli en riktig världsspelare.

Fanny Rask (Ambrí-Piotta Girls)
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 12 poäng (2+10)
Kommentar: Rutinerad forward som gjorde likt Holmgren och lämnade Djurgården för spel i Ambrí-Piotta där det blivit stor succé. Gjorde ett uppehåll för ett par år sedan men var tillbaka i VM senast och visar att hon fortfarande har mycket hockey kvar i sig, även om den schweiziska ligan inte håller högsta klass.

Hanna Olsson (Frölunda)
Statistik i VM: 7 matcher, 11 poäng (4+7)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 7 poäng (6+1)
Kommentar: Gjorde det överraskande valet att kliva ner i division 1 inför förra säsongen, men tog ändå plats i VM-laget och väl där var hon en av nyckelspelarna. Är nuförtiden en av de ledande spelarna i Frölunda som gjort succé i SDHL-starten och många rankar 24-åringen som svensk damhockeys främsta spelare.

Lova Blom (Linköping)
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 3 poäng (1+2)
Kommentar: Lovande back som spelade mycket i Damkronorna förra säsongen vilket tillslut resulterade i en VM-debut. Har efter fyra år i Djurgården flyttat till Östgötaslätten och Linköping där säsongen inletts på ett övertygande sätt och har stora chanser att ta plats i VM-truppen även den här säsongen.

Lina Ljungblom (Modo) 
Statistik i VM: 7 matcher, 10 poäng (7+3)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 4 poäng (3+1)
Kommentar: Hade spelat både OS och VM tidigare men det var vid årets Världsmästerskap som forwarden fick sitt riktiga genombrott. Med sina sju mål var hon en av Damkronornas främsta spelare och det bidrog till att Montréal valde henne i PWHL-draften för några veckor sedan. Det verkar dock som hon blir kvar i Modo fram till kontraktet går ut efter säsongens slut.

Sofie Lundin (Ohio State University)
Statistik i VM: 7 matcher, 4 poäng (1+3)
Statistik den här säsongen: 1 match, 0 poäng
Kommentar: Är bara 23 år gammal men ses redan som relativt rutinerad efter att bland annat varit med i tre världsmästerskap, där vårens insats blev den bästa hittills. Är inne på sitt andra år i den amerikanska collegeligan och en hel del talar för att Lundin finns med i Damkronorna även den här säsongen.

Hanna Thuvik (Brynäs)
Statistik i VM: 7 matcher, 2 poäng (1+1)
Statistik den här säsongen: 6 matcher, 6 poäng (4+2)
Kommentar: Lovande spelare som tagit stora steg framåt de senaste åren och den fina utvecklingen ser ut att fortsätta. Gjorde sitt första VM förra säsongen och bör vara en spelare för Damkronorna även i framtiden, inte minst tack vare sitt fina målskytte.

Lisa Johansson (Luleå)
Statistik i VM: 7 matcher, 2 poäng (0+2)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 5 poäng (3+2)
Kommentar: Rutinerad forward med en mängd mästerskap bakom sig men som är långt ifrån nära sitt slut som spelare, något hon visat under inledningen av säsongen. En hel del talar för att vi får se Johansson i Damkronorna även den här vintern.

Sara Hjalmarsson (Linköping)
Statistik i VM: 7 matcher, 2 poäng (0+2)
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 2 poäng (1+1)
Kommentar: Rutinerad 25-åring som bland annat har två olympiska spel på meritlistan och som spenderat de fem senaste säsongerna i den amerikanska collegeligan. Nu är det dock SDHL och Linköping som gäller för Småländskan som har en klar chans till mer spel med landslaget i vinter.

Josefin Bouveng (University of Minnesota)
Statistik i VM: 7 matcher, 1 poäng (1+0)
Statistik den här säsongen: 2 matcher, 2 poäng (0+2)
Kommentar: Höll toppklass i SDHL med Brynäs för ett par år sedan men hade en ganska tuff första säsong i collegeligan, dock ändå tillräckligt bra för att ta plats i VM-laget. Har inlett hösten lovande och lär finnas med i förbundskaptenens planer även i fortsättningen.

Ebba Hedqvist (Modo)
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 4 poäng (2+2)
Kommentar: Kommer från en väldigt bra säsong där hon spelade sig in i landslaget vilket var en bedrift, inte minst med tanke på att Hedqvist bara är sjutton år. Har inlett den här säsongen på ett väldigt lovande sätt och kan mycket väl få nya chanser i Damkronorna även i vinter, där hon även kommer kunna vara med i sitt tredje U18-VM.

Felizia Wikner Zienkiewicz (Frölunda)
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 5 matcher, 3 poäng (2+1)
Kommentar: Skicklig forward som varit bra i många säsonger men som tycks fått något av en nytändning i och med flytten till Frölunda, som satsar för att bli en maktfaktor inom svensk damhockey. Var snudd på given i Damkronorna förra säsongen och spås få en hel del speltid även i vinter.

Olivia Carlsson 
Statistik i VM: 7 matcher, 0 poäng
Statistik den här säsongen: 0 matcher, 0 poäng
Kommentar: Har varit en av de drivande krafterna i Modo de senaste åren och är med sina närmare 400 matcher en av klubbens trotjänare, men valde i somras att avsluta karriären. Detta efter att bland annat spelat mer än hundra landskamper och varit med i hela nio mästerskap. Det ska dock poängteras att Carlsson bara är 28 år så man vet aldrig – kanske får vi se henne ute på isen igen?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.