Det bjöds på spänning när Småkronorna tog sig av Finland i U18-VM.

Småkronorna fick en perfekt på kvartsfinalen mot Finland, redan efter knappt tre minuters spel kunde man ta ledningen genom Alfons Freij som med ett fint skott kunde göra sitt första mål i turneringen. Kort därefter fick Finland en dubbelchans att kvittera men Love Härenstam stod för två fina räddningar och gjorde att den svenska ledningen ytterligare ett tag. Efter elva minuters spel fick Finland ett friläge men även den gången kunde Härenstam mota pucken. I samma situation drog Småkronorna på sig sin första utvisning i matchen vilket gav Finland några bra chanser att kvittera men den svenska defensiven var tät och Freijs mål blev det enda under första tredjedelen av matchen.

Trots finsk press – Småkronorna till semifinal

Den andra perioden präglades av ett ganska fysiskt och tätt spel mellan två lag som inte bjöd på någon vidare underhållning men efter nio minuters spel höjdes temperaturen på läktaren då Heikki Ruohonen kunde få in kvitteringspucken med sitt tredje mål i turneringen. Forwardens mål såg ut att bli periodens enda men med tre minuter kvar att spela kunde Jack Berglund se till att Småkronorna återtog ledningen inför den tredje perioden.

Den avslutande perioden präglades till stor del av Finlands jakt på en kvittering och man skapade några riktigt heta lägen men de svenska spelarna försvarade sig på ett imponerande sätt och när slutsignalen ljöd kunde Småkronorna fira sin plats i lördagens semifinal.

Finland – Sverige: 2-3 (0-1,1-1,0-0)
0-1 Alfons Freij (Sterner, Orrsten)
1-1 Heikki Ruohonen (Suoniemi, Loponen)
1-2 Jack Berglund (Fernström, Pettersson)
Skott: 22-24 (9-10,9-7,4-7)
Utvisningsminuter: 8-12

Tidigare under dagen tog USA en programenlig seger med 4-0 mot Schweiz i en match där James Hagens stod för två av målen vilket gör att forwarden samlat ihop imponerande 19 poäng på fem spelade matcher. Ett par timmar senare bjöds det på en skräll då Slovakien lyckades besegra rivalen Tjeckien med 3-2 efter att Ondrej Maruna gjort två mål. Därmed är Slovakien i semifinal för andra året i rad.

Ikväll spelas även mötet mellan Kanada och Lettland där den fjärde och sista semifinalbiljetten ligger i potten.

MER OM U18-VM: Så spelas kvartsfinalerna i U18-VM

Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.