Under dagen är det nedsläpp i de första matcherna i årets Ishockey-VM. 

Efter en lång tid av spekulationer, lagbyggen och oroa för skador är det äntligen dags för Ishockey-VM i Tjeckien att dra igång och under dagen spelas de första fyra matcherna där Tre Kronors premiär mot USA är sist ut med nedsläpp 20:20.

Inför dagens matcher i Ishockey-VM

Schweiz – Norge (16:20)

Strax före halv fem spelas de två första matcherna i VM och i den ena matchen får vi se ett på pappret intressant möte mellan två lag med olika förväntningar på sig. För Norge handlar det mest om att behålla sin plats i A-divisionen och kanske ta någon överraskande seger som kan göra att man undviker den absoluta bottenstriden men för Schweiz finns det betydligt mer att spela om. Alplandets lagbygge har imponerat och man kommer till VM med flertalet tunga namn från NHL, bland annat stjärnbacken Roman Josi som gav klartecken bara för ett par dagar sedan. Genom åren har Schweiz lyckats ta sig hela vägen till final vid ett par tillfällen och med tanke på hur truppen ser ut så kan man faktiskt ha chansen att gå väldigt långt även den här gången.

Norge hoppas som sagt var på att hålla sig kvar i VM och man har en trupp där de flesta håller till i Europa men det finns även stjärnglans i Mats Zuccarello Aasen och 36-åringen är utan tvekan det tyngsta namnet hos norrmännen. Stjärnforwarden gör sitt första VM på åtta år och bli en nyckelspelare i jakten på framgång.

Slovakien – Tyskland (16:20)

Samtidigt som Norges match börjar släpps även pucken i mötet mellan Slovakien och Tyskland vilket kan bli en oviss premiär mellan två jämnstarka lag. Rent historiskt har Slovakien lyckats bäst men på senare år har Tyskland tagit stora steg framåt och förra året lyckades man som bekant ta sig hela vägen till final. Den här gången är truppen inte riktigt lika stark men man har några fina förstärkningar från NHL, bland annat JJ Peterka som stod för 50 poäng i Buffalo den här säsongen.

Slovakien har genomgått en lång och smärtsam generationsväxling men nu börjar man se ljuset i tunneln, de senaste åren har man fått fram några riktiga supertalanger och ett par av dem finns med i årets VM-trupp. Däribland Juraj Slafkovsky som börjat etablera sig i NHL och i landslaget är 20-åringen alltid ett namn att räkna med. Man har även rutin i form av lagkaptenen Tomas Tatar som spelat närmare 900 NHL-matcher och som i sina bästa stunder fortfarande håller hög klass.

Tjeckien – Finland (20:20)

Här har vi ett tungviktsmöte mellan två landslag som genom åren vunnit flera VM-guld vardera och som dessutom kan stoltsera med varsitt olympiskt guld. Tjeckien kommer till mästerskapet som värdland vilket gör att man får en hel del extra press på sig, men även ett förmodat bra stöd från läktaren. Truppen ser på pappret helt okej ut och man har bland annat en väldigt stark målvaktstrio vilket kan visa sig bli viktigt ju längre turneringen går.

För Finland har det mesta av förhandssnacket handlat om att man haft väldigt svårt att locka stjärnor från NHL men som tur var är Mikael Granlund med och 32-åringen är utan tvekan ett välkommet tillskott. Stjärnforwarden har hållit en hög nivå i många år och ska nu försöka ta sitt tredje VM-guld.

Sverige – USA (20:20)

Kvällens riktiga höjdare blir mötet mellan Tre Kronor och USA vilket på pappret skulle kunna vara en final. Båda länderna kommer till VM med starka trupper vilket öppnar för att det kan bli en väldigt jämn premiär. Sverige imponerar mycket med sin defensiv där man bland annat har två backar i Victor Hedman och Erik Karlsson som prisats som NHL:s främsta på positionen och man har även en på pappret stark målvaktstrio.

USA har också ett bra lag men där är det lite mer fokus på offensiven, spelare som Brady Tkachuk, Cole Caufield och Johnny Gaudreau gör att amerikanerna blir att räkna med i årets VM. Mer inför den här matchen finns att läsa HÄR.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här