Ibland kan ishockey gå i arv. 

Varje vecka har sina höjdpunkter och en av den gångna veckans snackis i ishockey-Sverige är utan tvekan tagen från mötet i SHL mellan HV71 och Örebro. Det som hade kunnat bli en vanlig grundseriematch i november blev ett möte mellan två lag där efternamnet Liv gjort avtryck. Målvakten Stefan Liv blev något av en ikon i HV71 där han bland annat blev svensk mästare vid hela tre tillfällen och där större delen av karriären spenderades. Hösten 2011 omkom stjärnmålvakten i en flygolycka men ishockeyn lever kvar i familjen och lagom till torsdagens match hade Örebro kallat upp sonen Herman Liv till A-laget. Det blev ingen debut för 17-åringen men han fick ändå ta emot stora hyllningar från Jönköpingspubliken som inte glömt allt hans pappa gjort för HV71 genom åren.

– Det var otroligt roligt att komma tillbaka hit. Jag var inte så nervös eftersom jag startade på bänken, hade jag behövt hoppa in skulle det nog ha kommit lite nerver där. Men så länge man är på bänken är det inte så nervöst, sa huvudpersonen till Aftonbladet efter matchen.

Den lovande målvakten som gjorde succé i Hlinka Gretzky Cup under sommaren har visat att det där med ishockey kan gå i arv men han är långt ifrån den första spelaren som går i en förälders fotspår. Nedan följer några exempel på det.

Två familjer som satt färg på NHL

Bobby och Brett Hull

Tänk far och son inom ishockey och de flesta tänker på Bobby och Brett Hull, två av tidernas mest profilstarka spelare i den nordamerikanska proffsligan NHL. Pappa Bobby gjorde sin debut med Chicago 1957 och skulle komma bli en av klubbens främsta spelare genom tiderna, något som man kunde ana redan fyra år senare då han hjälpte laget till att vinna Stanley cup. Under större delen av 60-talet var Hull en av ligans mest fruktade spelare och vid hela sju tillfällen lyckades han vinna skytteligan, därför är det föga överraskande att kanadensaren är klubbens främsta målgörare genom tiderna.

Totalt blev det en bra bit över tusen matcher och poäng i Chicago innan en uppmärksammad flytt till WHA-laget Winnipeg där han gjorde stor succé 1972-79, för att sedan följa med när klubben tog sig in i NHL. Karriären rundades sedan av med en kortare sejour i Hartford Whalers där han fick chansen att spela några matcher med legendaren Gordie Howe.

Trots att Bobby blev en riktig legend i NHL var det ingenting som skrämde sonen Brett Hull, även han skulle testa på ishockey och visade sig tidigt ha talang för sporten. 1984 draftades han av Calgary Flames och sakta men säkert skulle han slå sig in i NHL-klubben. Genombrottet kom säsongen 87/88 då han gjorde succé för att sedan värvas till St Louis och där skulle Hull bli en nyckelspelare och framtida legendar. Mellan 1988-98 gjorde han stor succé i klubben och åren 1990-93 lyckades Brett med bedriften att göra hundra poäng fyra säsonger i rad.

Precis som sin far var Brett en fruktad målgörare och vid tre tillfällen vann han skytteligan, bland annat säsongen 90/91 då han stod för smått otroliga 86 mål på 78 grundseriematcher. 1998 blev det en flytt till Dallas och redan samma säsong vann han Stanley cup, något han senare skulle göra om våren 2002 men den gången i Detroit där han vann slutspelets skytteliga. Efter lockouten gjorde Hull en kortare sejour i Phoenix men sedan avslutades karriären 2005 och då kunde han blicka tillbaka på många år i världens bästa ishockeyliga, där han bland annat stod för imponerande 1391 poäng på 1269 matcher.

 

Peter och Paul Stastny

Precis som Bobby Hull var Peter Stastny en fruktad och väldigt uppmärksammad spelare i NHL men hans resa dit var betydligt längre. Det krävdes många säsonger hemma i Tjeckoslovakien innan succén i OS 1980 tillslut gjorde att Québec Nordiques tillslut värvade honom. Det skulle de inte ångra. Redan som rookie stod Stastny för hela 109 poäng och som mest noterades slovaken för smått otroliga 139 poäng på 80 grundseriematcher innan flytten till New Jersey 1990.

Mellan 1985-90 var han lagkapten i Québec och även om succén inte var lika stor i sin nya klubb så fick Stastny vara med under en intressant period där New Jersey blev ett av ligans mest underhållande lag. Tiden i NHL avslutades i St Louis 1994 och totalt blev det imponerande 1239 poäng i ligan. Ingen annan slovak har lyckats producera lika många i världens bästa ishockeyliga.

I och med flytten till Nordamerika blev Peter präglad av kulturen där och han gjorde faktiskt ett mästerskap för Kanada, därför är det inte överraskande att även sonen Peter valde att representera ett annat land än Slovakien men i hans fall blev det USA. Precis som sin far lyckades forwarden slå sig in i ligan och mellan 2006-2014 var han en uppskattad spelare i Colorado innan det blev en flytt till St Louis och senare även Winnipeg, Vegas och tillslut Carolina där karriären rundades av i våras. Totalt stod Stastny för drygt 800 poäng i NHL och han var även med i två OS och tre VM med USA, där den främsta framgången var silvret i OS 2010. Noterbart är att även brodern Yan hade en lång karriär inom ishockeyn där det bland annat blev knappt hundra NHL-matcher, fem säsonger i farmarligan och spel i fem europeiska länder.

 

TRE ANDRA FAMILJER SOM OCKSÅ GJORT SUCCÈ I NHL 

Familjen Domi
Pappa Tie spelade drygt tusen matcher i NHL och var under flera år en av ligans tuffingar, inte minst under sin tid i Toronto där hans främsta uppgift var att skydda lagets största stjärnor. Sonen Max har en helt annan spelstil och har offensiven som sin främsta styrka, vilket gjort att han lyckats etablera sig i NHL och den här säsongen spelar han faktiskt i just Toronto.

Familjen Nylander 
Michael Nylander var en av svensk hockeys främsta under en lång period, inte minst 90-talet då han etablerade sig i NHL och bland annat gjorde väldigt bra ifrån sig i Calgary Flames. Under sin långa karriär blev det spel i hela åtta NHL-klubbar och som bäst gick det som radarpartner till en viss Jaromir Jágr i New York Rangers 2005-07. På meritlistan finns bland annat två VM-guld och drygt 900 matcher i NHL.

Numera är det sonen William som gör succé i NHL, något som inte minst blivit tydligt under inledningen av den här säsongen. 27-åringen är en av ligans hetaste spelare och och har bland annat gjort 28 poäng på 21 matcher vilket gör att han går mot en ny fin säsong. Nylander har även ett VM-guld på meritlistan och har stor chans att göra poäng nummer 500 i NHL någon gång under säsongen.

Lillebror Alexander har inte lyckats riktigt lika bra som William men har hunnit samla ihop knappt hundra NHL-matcher och många tror att han på sikt kan bli en ordinarie spelare i ligan, även om större delen av karriären spenderats i AHL där han gjort 188 poäng på 300 matcher.

Familjen Tkachuk
Här har vi en familj som kan komma bli en av tidernas mest framgångsrika. Pappa Keith var en av 90-talets främsta spelare och är bland annat en levande legend i flera klubbar, inte minst Winnipeg Jets där han gjorde stor succé 1991-96. Under sina arton säsonger i NHL stod amerikanen för drygt tusen poäng och säsongen 1996/97 tog han hem skytteligan efter att ha gjort 52 mål i grundserien. På meritlistan finns även ett silver från OS på hemmaplan 2002.

Nuförtiden är Keith verksam inom St Louis men familjen finns även representerad i två andra NHL-klubbar. Storebror Matthew gick från supertalang till succérookie i Calgary och är numera en av ligans skickligaste spelare, vilket bland annat resulterat i att han gjort mer än hundra poäng de två senaste säsongerna och i våras ledde han sitt Florida hela vägen till final. 25-åringen har därmed visat att han är en spelare som håller världsklass.

Riktigt på den nivån är Brady inte än men den ett år yngre brodern har ändå gjort en imponerande resa och trots sin ålder är 24-åringen inne på sin tredje säsong som lagkapten i Ottawa Senators. Förra vintern tog han ett stort steg framåt i sitt offensiva spel då det blev 83 poäng i grundserien och den här säsongen ser ut att bli minst lika lyckad.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.